Místo nového srdce
podpůrný přístroj

Místo nového srdce
podpůrný přístroj

10. 6. 2015

Přístroj pro dlouhodobou podporu srdeční činnosti dostalo v Česku už deset pacientů. "Nové srdce získat nemohli, ale díky přístroji Heartmate III se jejich zdravotní stav i kvalita života zlepšily a mají šanci na dlouhodobé přežití," řekl přednosta kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) profesor Jan Pirk. První pacient dostal v IKEM přístroj loni 9. července, Česko je mezi prvními na světě, kde byl v léčbě využit.

IKEM se na vývoji přístroje podílel. Průměrný věk pacientů, kteří HeartMate III v klinické studii dostali, je 69 let, 80 procent jsou muži. Častěji než ženy je totiž postihuje srdeční selhání.

"Na západ od nás je forma využití levostranné srdeční podpory běžná. Důvodem omezení v Česku je absence úhrady pro pacienty bez výhledu transplantace. To bychom rádi změnili. I ti, kteří jsou pro vyšší věk nebo prodělanou rakovinu nevhodní pro transplantaci, by měli dostat šanci na kvalitní život," uvedl Pirk.

Takzvaná destinační léčba by podle předsedy České kardiologické společnosti profesora Miloše Táborského ročně mohla pomoci 40 lidem. "Je důležité, aby zůstala vyhrazena dvěma centrům, IKEMu a brněnskému Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH), která mají největší zkušenosti s výběrem vhodných kandidátů," zdůraznil Táborský.

Oproti předchůdci je HeartMate III. pro pacienty komfortnější a snadněji implantovatelný, z těla vede jen napájecí kabel, výdrž baterie je delší. Dává se na srdce, nevytváří se podkožní kapsa, u níž je riziko infekčních komplikací. Unikátní je plně magnetické zavěšení turbíny čerpadla.

"Jako jediný přístroj svého druhu umožňuje tvorbu umělé pulzní vlny, což má pro tělo řadu výhod," dodal zástupce přednosty kardiocentra evropské studie Ivan Netuka.

srdce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.