Jak je to s ořechy? Kdy 
je jíst a které tělu škodí?

Jak je to s ořechy? Kdy
je jíst a které tělu škodí?

16. 6. 2015

K napsání tohoto textu mě inspiroval komentář Olinky Štolbové k textu Půl hrsti ořechů denně.

Na pomoc jsem si vzala knížku Dr. Normana W. Walkera Zdraví a salát. Je určena vitariánům, ale je v ní spousta dobrých rad pro všechny, kterým záleží na jejich zdraví.

"Ořechy jsou naším nejcennějším pramenem koncentrované bílkoviny a tuků," píše se například v knize. Ovšem pozor, ořechy, které se vaří, praží nebo jiným způsobem vystavují nadměrnému teplu, jsou škodlivé, protože teplem dochází k přeměně tuků, které v tomto stavu škodí játrům a žlučníku a mohou dříve nebo později ovlivnit jejich funkci.

Kešu - ořechy nejsou tak lehce stravitelné jako ostatní ořechy. Patří spíše k luštěninám.

Burské oříšky nejsou ořechy. Patří k luštěninám a jsou pro kyselinotvorný účinek škodlivé, a to nejen pro zažívací orgány, ale pro celé tělo. Existuje jen velice málo věcí, které jsou tak škodlivé, jako burské oříšky. Svým účinkem se řadí na druhé místo, před nimi je jen popcorn (pražená kukuřice).

Jedlé kaštany obsahují 50 - 75 % uhlovodanů.

Mandle jsou v čerstvém, syrovém, nesoleném stavu nejvíce alkalické ze všech ořechů. Jsou zvláště cenné jako výživa pro kosti a především jako prostředek k zpevnění zubní skloviny.

Další hodnotné ořechy jsou pekanové ořechy, piniová jádra, vlašské ořechy, bukvice a lískové oříšky. Zbytek má jen průměrnou hodnotu.

Je chyba jíst ořechy na konci jídla, zvláště na konci "těžkého" jídla. Jsou silně koncentrované a vysoké procento jejich složení tvoří tuky a bílkovina. Z toho důvodu vyžadují volné zažívací ústrojí, aby byly tělu užitečné. Ořechy jsou zvláště prospěšné, jestliže je jíme v malých množstvích mezi hlavními jídly ke karotkové šťávě."

Pokud jde o jiné prospěšné látky, ořechy obsahují především vitaminy skupiny B (B1, B2) a řadu minerálních látek, např vápník.

Vzhledem k tomu, že jsou to potraviny vysokoenergetické, měly by se používat v přiměřené míře. Vitariánům plně nahradí maso.

Vitariáni nejsou náboženská sekta, ale lidé, kteří jedí živou/nevařenou stravu - ovoce, zeleninu, ořechy, za studena lisované oleje, bylinky.

Zdravá strava
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.