Jak je to s ořechy? Kdy 
je jíst a které tělu škodí?

Jak je to s ořechy? Kdy
je jíst a které tělu škodí?

16. 6. 2015

K napsání tohoto textu mě inspiroval komentář Olinky Štolbové k textu Půl hrsti ořechů denně.

Na pomoc jsem si vzala knížku Dr. Normana W. Walkera Zdraví a salát. Je určena vitariánům, ale je v ní spousta dobrých rad pro všechny, kterým záleží na jejich zdraví.

"Ořechy jsou naším nejcennějším pramenem koncentrované bílkoviny a tuků," píše se například v knize. Ovšem pozor, ořechy, které se vaří, praží nebo jiným způsobem vystavují nadměrnému teplu, jsou škodlivé, protože teplem dochází k přeměně tuků, které v tomto stavu škodí játrům a žlučníku a mohou dříve nebo později ovlivnit jejich funkci.

Kešu - ořechy nejsou tak lehce stravitelné jako ostatní ořechy. Patří spíše k luštěninám.

Burské oříšky nejsou ořechy. Patří k luštěninám a jsou pro kyselinotvorný účinek škodlivé, a to nejen pro zažívací orgány, ale pro celé tělo. Existuje jen velice málo věcí, které jsou tak škodlivé, jako burské oříšky. Svým účinkem se řadí na druhé místo, před nimi je jen popcorn (pražená kukuřice).

Jedlé kaštany obsahují 50 - 75 % uhlovodanů.

Mandle jsou v čerstvém, syrovém, nesoleném stavu nejvíce alkalické ze všech ořechů. Jsou zvláště cenné jako výživa pro kosti a především jako prostředek k zpevnění zubní skloviny.

Další hodnotné ořechy jsou pekanové ořechy, piniová jádra, vlašské ořechy, bukvice a lískové oříšky. Zbytek má jen průměrnou hodnotu.

Je chyba jíst ořechy na konci jídla, zvláště na konci "těžkého" jídla. Jsou silně koncentrované a vysoké procento jejich složení tvoří tuky a bílkovina. Z toho důvodu vyžadují volné zažívací ústrojí, aby byly tělu užitečné. Ořechy jsou zvláště prospěšné, jestliže je jíme v malých množstvích mezi hlavními jídly ke karotkové šťávě."

Pokud jde o jiné prospěšné látky, ořechy obsahují především vitaminy skupiny B (B1, B2) a řadu minerálních látek, např vápník.

Vzhledem k tomu, že jsou to potraviny vysokoenergetické, měly by se používat v přiměřené míře. Vitariánům plně nahradí maso.

Vitariáni nejsou náboženská sekta, ale lidé, kteří jedí živou/nevařenou stravu - ovoce, zeleninu, ořechy, za studena lisované oleje, bylinky.

Zdravá strava
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Mandle a vlašské nebo lískové ořechy jím často a přiměřeně - vím, že jsou dost kalorické.Nikdy ale nejím solené ořechy nebo mandle, to je velmi nezdravé. Buráky také příležitostně jím, ale že jsou tak nezdravé, jsem nevěděla.
Jana Šenbergerová
Jsem mile překvapena, kolik lidiček projevilo zájem reagovat. Sama miluji mandle a lískové ořechy, ale nepohrdnu ani těmi ostatními. Např para ořechy, piniovými, pekanovými, makadamiovými. Kdoví, jestli jsem nebývala veverkou. :-) Jen kdybych si v mládí nezničila zuby přílišnou konzumací sladkostí! :-(
Olga Štolbová
Jani, moc děkuju. Tohle všechno jsem neznala a teď jsem zase o něcochytřejší. A že jsem Tě dokonce inspirovala, to mě potěšilo. Hurá, do mandlí...*****
Lidmila Nejedlá
Janičko, díky za rady. Láduji se vším, co kde z přírody vyroste, nehledě na prospěch či neprospěch tělu. Teď vím jak na to.
Dagmar Bartušková
Vando, díky za info o mandlích.
Dagmar Bartušková
Já si občas hraji na veverku a slupnu pytlík všech možných ořechů "na posezení". Vím, že jsou kalorickou bombou, ale že jsou i zdraví škodlivé, to žasnu. Paní Jano, díky za užitečný přínos informací. To by bylo, abych ten cholesterol nesnížila!
VANDA Blaškovič
Jano, ahoj, doufám, že jsem to nepřehlédla v Tvém článku. Neloupané mandle výborně snižují cholesterol. 10 kusů na den. Mám to vyzkoušené. Léky jsem již dávno odstranila...:)
Zuzana Pivcová
Kdysi mi říkala senzibilka, že 8 mandlí denně (nejlépe neloupané, namočit do vody, aby se pak daly sloupnout) je užitečných proti bolestem všeho druhu. Děkuji za chytrou informaci, Jano, čekala jsem na ni.
Hana Rypáčková
Poučila jsem se - víc mandlí, ostatní v pohodě, buráky nemusím a kešu jsou drahé. Namusím měnit své návyky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%