Český Krumlov láká
na Slavnosti pětilisté růže

Český Krumlov láká
na Slavnosti pětilisté růže

18. 6. 2015

Na 700 velmožů, rytířů na koních, kejklířů, zástupců cechů a poddaných budou moci sledovat v historických průvodech návštěvníci Slavností pětilisté růže v Českém Krumlově. Loni 28. ročník navštívilo rekordních 25 432 lidí. Hlavní tématem bude letos událost z roku 1555. Během tří dnů se uskuteční na deseti scénách 168 vystoupení 66 souborů. Slavnosti začnou otevřením trhů v pátek 19. června a skončí v neděli odpoledne. 

„To téma historické připomíná událost z roku 1555, kdy na území Krumlova existovala dvě města: takzvané Staré město a Latrán. Byly to dvě osady oddělené Lazebnickým mostem a branami a neustále se svářily, kdo kde může prodávat jaké pivo a pořádat trhy. Tehdy dvacetiletý panovník Vilém z Rožmberka rozhodl o sloučení osad v jedno město,“ přiblížil hlavní téma ředitel Městského divadla a radní Jan Vozábal. 

Městem podle programu projdou čtyři průvody, ten hlavní, kdy přijíždí Vilém z Rožmberka spolu s Petrem Vokem a celou svitou na Krumlov, se odehrává v sobotu, ale hned v pátek se uskuteční dva. Jeden je rychtářský, kdy rychtář zahájí slavnosti a spolu se starostou půjdou obhlédnout město, zda je připraveno na příjezd panovníků, a zahájí trh. V pátek bude ještě následovat noční ohňový průvod. Poslední průvod městem projde na zakončení oslav v neděli v 15:00. 

Na programu je tradiční šachový turnaj, šermířská a kejklířská vystoupení, tanec, hudba, divadlo, návštěvníci se mohou projít vojenským ležením. Jezdecký turnaj bude poprvé noční. Vrcholem sobotního programu bude ohňostroj v provedení českokrumlovských ohňostrůjců. Vstupné zůstává stejné, základní v sobotu 200 korun, návštěvníci v kostýmech si oslav užijí zdarma, obyvatelé se slevou. 

naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.