Český Krumlov láká
na Slavnosti pětilisté růže

Český Krumlov láká
na Slavnosti pětilisté růže

18. 6. 2015

Na 700 velmožů, rytířů na koních, kejklířů, zástupců cechů a poddaných budou moci sledovat v historických průvodech návštěvníci Slavností pětilisté růže v Českém Krumlově. Loni 28. ročník navštívilo rekordních 25 432 lidí. Hlavní tématem bude letos událost z roku 1555. Během tří dnů se uskuteční na deseti scénách 168 vystoupení 66 souborů. Slavnosti začnou otevřením trhů v pátek 19. června a skončí v neděli odpoledne. 

„To téma historické připomíná událost z roku 1555, kdy na území Krumlova existovala dvě města: takzvané Staré město a Latrán. Byly to dvě osady oddělené Lazebnickým mostem a branami a neustále se svářily, kdo kde může prodávat jaké pivo a pořádat trhy. Tehdy dvacetiletý panovník Vilém z Rožmberka rozhodl o sloučení osad v jedno město,“ přiblížil hlavní téma ředitel Městského divadla a radní Jan Vozábal. 

Městem podle programu projdou čtyři průvody, ten hlavní, kdy přijíždí Vilém z Rožmberka spolu s Petrem Vokem a celou svitou na Krumlov, se odehrává v sobotu, ale hned v pátek se uskuteční dva. Jeden je rychtářský, kdy rychtář zahájí slavnosti a spolu se starostou půjdou obhlédnout město, zda je připraveno na příjezd panovníků, a zahájí trh. V pátek bude ještě následovat noční ohňový průvod. Poslední průvod městem projde na zakončení oslav v neděli v 15:00. 

Na programu je tradiční šachový turnaj, šermířská a kejklířská vystoupení, tanec, hudba, divadlo, návštěvníci se mohou projít vojenským ležením. Jezdecký turnaj bude poprvé noční. Vrcholem sobotního programu bude ohňostroj v provedení českokrumlovských ohňostrůjců. Vstupné zůstává stejné, základní v sobotu 200 korun, návštěvníci v kostýmech si oslav užijí zdarma, obyvatelé se slevou. 

naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
To je nádherný program, určitě se to vyvede. Jen lituji, že tam nebudu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.