Terence Young: ten, co uvedl
na stříbrné plátno agenta 007

Terence Young: ten, co uvedl
na stříbrné plátno agenta 007

20. 6. 2015

Před 100 lety, 20. června 1915, se narodil britský režisér a scenárista Terence Young, který uvedl na stříbrné plátno postavu neohroženého agenta 007 Jamese Bonda. Třemi komerčně mimořádně úspěšnými a tehdy technicky dokonalými moderními pohádkami natočenými podle románů Iana Fleminga - Dr. No, Srdečné pozdravy z Ruska a Kulový blesk - tak zajistil světovou popularitu hlavnímu představiteli Seanu Connerymu a sám si otevřel cestu do amerických, francouzských a italských studií.

Young se narodil v čínské Šanghaji a během druhé světové války bojoval v řadách britských výsadkářů. Zúčastnil se například neúspěšné operace Market Garden, největší výsadkové operace v dějinách. S filmem začal ve 40. letech a jako režisér je podepsán pod čtyřmi desítkami filmů.

V jeho tvorbě převažují snímky dobrodružné, špionážní, kriminální a thrillery. S Charlesem Bronsonem například natočil western Rudé slunce (1971) nebo drama o mafii Valachiho svědectví (1972). Úspěšný byl také film s Richardem Burtonem pojednávající o Ku klux Klanu Člen klanu (1974).

Svůj poslední film Run for Your Life s Frankem Nerem v hlavní roli natočil v roce 1988. V tomto snímku si zahrála i francouzská herečka Sabine Sunová, druhá Youngova manželka. Jeho první ženou byla spisovatelka Dorothea Bennettová.

Young zemřel na infarkt ve svých 79 letech 7. září 1994 v jihofrancouzském Cannes, kde se připravoval na natáčení dokumentárního filmu.

James Bond režiséři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.