Je libo skandinávský, retro nebo rustikální styl nábytku?
Ilustrační foto: galera.cz

Je libo skandinávský, retro nebo rustikální styl nábytku?

27. 6. 2015

Trh s nábytkem toho v dnešní době nabízí opravdu hodně, takže není problém, aby si vybral skutečně každý. Velké oblibě se v současnosti těší tři styly – skandinávský, retro a rustikální. Jaké jsou mezi nimi rozdíly, kam a pro koho se hodí?

Skandinávský nábytek kombinuje funkčnost, kvalitu a jednoduchost

Skandinávský styl nábytku z chladného severu vůbec není chladný. Rozhodně však je jednoduchý, kvalitní a funkční. Velký boom skandinávského nábytku nastal už v 50. letech minulého století a důvod byl jasný – jedná se totiž o nábytek, který je vysoce kvalitní, ale zároveň si ho může dovolit v podstatě kdokoli. Přestože je skandinávský styl jednoduchý, vždy je kladen důraz na detail. Je vysoce funkční a ergonomický, což v době, kdy sezením u počítače trávíme většinu pracovního dne, jistě oceníte. Židle a křesla ve skandinávském stylu jsou navržené tak, aby vás z nich nebolela záda ani krční páteř. Ve skandinávském designu se využívají hlavně přírodní materiály, které napomáhají vytvářet dojem nehmotnosti. Právě proto skandinávský nábytek výborně zapadne do jídelny, obývacího pokoje, ložnice i kanceláře. Díky svým vlastnostem se tento design ze severských zemí rychle rozšířil do Evropy i Spojených států amerických a dodnes je velmi oblíbený.

Retro nábytek – vylepšené odkazy minulosti

Čím dál častěji se v našich domovech objevuje také stylový retro nábytek. Prim hrají především komody, masivní dřevěné stoly a doplňky s boubelatou linií. Přestože retro nábytek připomíná staré časy, vyrábí se z lepších materiálů za pomoci novějších technologií. Díky tomu je nejen pěkný, ale také funkční a dokonalejší. Retro nábytek můžete umístit kamkoli – do kuchyně, jídelny, obývacího pokoje, ložnice i pracovny. Výhodou zmodernizovaného retro stylu je, že je možné ho snadno sladit s ostatními prvky místnosti. Nemusíte se bát, že by váš interiér po přidání retro prvků ztratil svou harmonii. Právě naopak.

S rustikálním nábytkem za romantikou a estetikou

A když jsme u té historie, nesmíme zapomenout ani na přírodní rustikální styl nábytku. I ten je v současnosti velmi oblíbený a trendy. Svými oblými a jemnými tvary, romantickým a estetickým rázem připomíná dobu našich babiček a prababiček. Rustikální styl je typický využitím masivního dřeva, které se hrubě opracovává a zdobí hezkými vyřezávanými ornamenty. Dřevo se nepřekrývá nátěrem, díky čemuž může vyniknout jeho krása i jeho přirozené kazy. Místo nátěru se dřevo přetírá lakem nebo se upravuje voskem. Tento styl je vhodný především pro lidi, kterým je blízká romantika a kteří mají rádi vzpomínky na staré (dobré) časy. Nejlepší je umístit ho do ložnice, hodí se ale i do kuchyně či jídelny.  

domácnost slevy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%