Je libo skandinávský, retro nebo rustikální styl nábytku?
Ilustrační foto: galera.cz

Je libo skandinávský, retro nebo rustikální styl nábytku?

27. 6. 2015

Trh s nábytkem toho v dnešní době nabízí opravdu hodně, takže není problém, aby si vybral skutečně každý. Velké oblibě se v současnosti těší tři styly – skandinávský, retro a rustikální. Jaké jsou mezi nimi rozdíly, kam a pro koho se hodí?

Skandinávský nábytek kombinuje funkčnost, kvalitu a jednoduchost

Skandinávský styl nábytku z chladného severu vůbec není chladný. Rozhodně však je jednoduchý, kvalitní a funkční. Velký boom skandinávského nábytku nastal už v 50. letech minulého století a důvod byl jasný – jedná se totiž o nábytek, který je vysoce kvalitní, ale zároveň si ho může dovolit v podstatě kdokoli. Přestože je skandinávský styl jednoduchý, vždy je kladen důraz na detail. Je vysoce funkční a ergonomický, což v době, kdy sezením u počítače trávíme většinu pracovního dne, jistě oceníte. Židle a křesla ve skandinávském stylu jsou navržené tak, aby vás z nich nebolela záda ani krční páteř. Ve skandinávském designu se využívají hlavně přírodní materiály, které napomáhají vytvářet dojem nehmotnosti. Právě proto skandinávský nábytek výborně zapadne do jídelny, obývacího pokoje, ložnice i kanceláře. Díky svým vlastnostem se tento design ze severských zemí rychle rozšířil do Evropy i Spojených států amerických a dodnes je velmi oblíbený.

Retro nábytek – vylepšené odkazy minulosti

Čím dál častěji se v našich domovech objevuje také stylový retro nábytek. Prim hrají především komody, masivní dřevěné stoly a doplňky s boubelatou linií. Přestože retro nábytek připomíná staré časy, vyrábí se z lepších materiálů za pomoci novějších technologií. Díky tomu je nejen pěkný, ale také funkční a dokonalejší. Retro nábytek můžete umístit kamkoli – do kuchyně, jídelny, obývacího pokoje, ložnice i pracovny. Výhodou zmodernizovaného retro stylu je, že je možné ho snadno sladit s ostatními prvky místnosti. Nemusíte se bát, že by váš interiér po přidání retro prvků ztratil svou harmonii. Právě naopak.

S rustikálním nábytkem za romantikou a estetikou

A když jsme u té historie, nesmíme zapomenout ani na přírodní rustikální styl nábytku. I ten je v současnosti velmi oblíbený a trendy. Svými oblými a jemnými tvary, romantickým a estetickým rázem připomíná dobu našich babiček a prababiček. Rustikální styl je typický využitím masivního dřeva, které se hrubě opracovává a zdobí hezkými vyřezávanými ornamenty. Dřevo se nepřekrývá nátěrem, díky čemuž může vyniknout jeho krása i jeho přirozené kazy. Místo nátěru se dřevo přetírá lakem nebo se upravuje voskem. Tento styl je vhodný především pro lidi, kterým je blízká romantika a kteří mají rádi vzpomínky na staré (dobré) časy. Nejlepší je umístit ho do ložnice, hodí se ale i do kuchyně či jídelny.  

domácnost slevy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Adam Bouček
Skandinávský styl mě velice zaujal a plánuji si pořídit v tomto duchu obývací pokoj. Další ukázku skandinávského stylu jsem viděl na http://homezin.cz/media/20-napadu-na-jedinecne-interiery-ve-skandinavskem-stylu . Líbí se mi především skandinávský minimalismus spojený s elegancí a originalitou. Kde by se takový nábytek dal sehnat?
Zdenka Jírová
Protože nevlastním žádný penzion ani jsem nenapsala žádnou knihu, nemohu je proto ani nabízet. Jen jsem vyslovila svůj názor na reklamu všeobecně.
Zdenka Jírová
Tento článek i články související jsou jako neplacená reklama všech prodejních řetězců - jsou zde všechny vyjmenovány. Myslela jsem, že to bude něco o zručnosti ne o reklamě. Promiňte, že to tak píši, ale reklam mám dost z televize. A ty jejich slevy jsou většinou dost problematické. Nebo myslíte, že to dělají z lásky ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.