Zapomeňte na mýty, sex
je prevence proti infarktu

Zapomeňte na mýty, sex
je prevence proti infarktu

6. 6. 2014

Myslíte si, že milování představuje riziko srdeční slabosti? Slyšeli jste vyprávění o starším muži, který při sexu zkolaboval? Omyl, skutečnost je přesně opačná! Mužům, kteří mají sex dvakrát týdně, hrozí daleko menší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Tyto výsledky přinesla studie amerických vědců publikovaná v odborném medicínském časopise American Journal of Cardiology. Experti se tímto tématem zabývali v minulosti již několikrát, ale až tato studie se zaměřila pouze na souvislost mezi frekvencí pohlavního styku a srdečním kolapsem.

Sexem ku zdraví

Výzkumu se zúčastnilo 1165 mužů středního a vyššího věku (průměrný věk byl padesát let), kteří do začátku studie neprodělali žádné z kardiovaskulárních onemocnění. Mezi ně patří srdeční choroby, cévní mozkové příhody i onemocnění žilního a tepenného systému. Všichni účastníci pak byli sledováni v průměru šestnáct let a hodnocena u nich byla jak aktivita intimního života, tak i vznik kardiovaskulárních obtíží. Výsledky byly více než překvapivé.

Milujte se častěji!

U mužů dochází ke zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění, pokud se milují čím dál tím méně nebo vůbec. V porovnání s muži, kteří si sex dopřávali 2 až 3krát týdně, měli muži milující se maximálně jednou za měsíc téměř o 50 % vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vědci přitom samozřejmě vzali v potaz i věk pacienta a to, zda trpí či netrpí poruchou erekce.

Protože se tento rozdíl ukázal jako nezanedbatelný, začali lékaři uvažovat o využití dotazníků týkajících se sexuálního života při šetření rizika vzniku srdečních onemocnění. Tento předpoklad má ovšem jedno velké ALE. Mnoho starších lidí se o svém sexuálním životě stydí mluvit.

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.