Zapomeňte na mýty, sex
je prevence proti infarktu

Zapomeňte na mýty, sex
je prevence proti infarktu

6. 6. 2014

Myslíte si, že milování představuje riziko srdeční slabosti? Slyšeli jste vyprávění o starším muži, který při sexu zkolaboval? Omyl, skutečnost je přesně opačná! Mužům, kteří mají sex dvakrát týdně, hrozí daleko menší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Tyto výsledky přinesla studie amerických vědců publikovaná v odborném medicínském časopise American Journal of Cardiology. Experti se tímto tématem zabývali v minulosti již několikrát, ale až tato studie se zaměřila pouze na souvislost mezi frekvencí pohlavního styku a srdečním kolapsem.

Sexem ku zdraví

Výzkumu se zúčastnilo 1165 mužů středního a vyššího věku (průměrný věk byl padesát let), kteří do začátku studie neprodělali žádné z kardiovaskulárních onemocnění. Mezi ně patří srdeční choroby, cévní mozkové příhody i onemocnění žilního a tepenného systému. Všichni účastníci pak byli sledováni v průměru šestnáct let a hodnocena u nich byla jak aktivita intimního života, tak i vznik kardiovaskulárních obtíží. Výsledky byly více než překvapivé.

Milujte se častěji!

U mužů dochází ke zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění, pokud se milují čím dál tím méně nebo vůbec. V porovnání s muži, kteří si sex dopřávali 2 až 3krát týdně, měli muži milující se maximálně jednou za měsíc téměř o 50 % vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vědci přitom samozřejmě vzali v potaz i věk pacienta a to, zda trpí či netrpí poruchou erekce.

Protože se tento rozdíl ukázal jako nezanedbatelný, začali lékaři uvažovat o využití dotazníků týkajících se sexuálního života při šetření rizika vzniku srdečních onemocnění. Tento předpoklad má ovšem jedno velké ALE. Mnoho starších lidí se o svém sexuálním životě stydí mluvit.

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Nejsem odborník. Ale laicky předpokládám, že například u muže k poškození cévy v mozku při sexuálních aktivitách z důvodu přetlaku krve nemůže dojít. Myslím, že v tu chvíli nepatří mozek k těm nejvíce prokrveným částem těla. Spíše naopak. Že jeho téměř nefunkční stav už jen při výskytu možnosti pohlavní aktivity, může být způsoben nedokrvením mozkových buněk. :-)
Zuzana Pivcová
Já mám trochu pocit, že tady jsou, jak se říká, sčítána "jablka s hruškami". První problém je, zda sexuální abstinence nebo naopak četnost sexu vedou ke vzniku či zhoršení kardiovaskulárních onemocnění. Na to se zaměřil ten americký velkolepý vědecký výzkum (mě vždycky fascinují ty roky sledování vybraných osob a závěry ze sledování plynoucí, které jsou přičítány jen a jen tomu sledovanému jevu). Druhý problém je možnost vzniku infarktu při konkrétním milostném aktu. Tady si netroufnu říct, že tomu nemůže dojít. Pokud někdo "diblíkuje" příliš intenzivně, pak asi může zkolabovat jako při každé jiné nadměrné námaze. Vždyť netrénovaný člověk taky nevydrží v trysku dohánět autobus třeba 100 či více metrů. To jsem Ti, Jani, řekla hodně osobního, viď? Těžko můžu posoudit, infarkt jsem naštěstí neměla. Pan primář mi sice občas hrozí embolií při arytmii, ale o sexu jako takovém se ještě nezmínil! :-)
Jana Šenbergerová
Moc by mě zajímalo, jak je to se ženami. Mám na to samozřejmě svůj názor, protože americké výzkumy nepokládám zas za tak směrodatné. Jsou i v řadě jiných oblastí poněkud jiní než my. Vyzývám čtenáře, kteří se nestydí mluvit o svém sexuálním životě, aby se vyjádřili. Faktem je, že jsem dostala infarkt po jedenáct let trvajícím celibátu. Důvodů ovšem bylo víc. Takže jak jsou na tom lidé, kteří infarkt prožili a jejich srdce už je "načaté"? Abych si přemírou sexu neublížila. :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...