Můj tip na dovolenou:
malebná Lhotka u Telče

Můj tip na dovolenou:
malebná Lhotka u Telče

7. 7. 2015

Jedná se o cenově dostupnou dovolenou v Česku pro všechny, kteří milují pěší turistiku, cykloturistiku, autoturistiku, sport, historii i kulturu.

V roce 2001 jsme přemýšleli o tom, kam vyrazit s našimi syny na jarní prázdniny. Při brouzdání po internetu manžel narazil na webové stránky  Turistatku Javořice v obci Lhotka nedaleko Telče. V malebné vesničce jsme strávili pohodový slunečný týden. Od té doby jezdíme do těchto končin skoro každý rok. Synové před několika lety vylétli z hnízda, ale Lhotka je magické místo, kam se stále rádi všichni vracíme.

Majitelé penzionu jsou velmi milí a pohodoví lidé. Každý rok na statku nebo v obci něco nového přibude: tu společenská místnost, tu lanová dráha nebo další pokojík, tu čert nebo vodník. Pobyt je vhodný pro všechny generace. Jedinou nevýhodou zůstává, že v objektu nejsou bezbariérové přístupy.

Ubytování je možné ve dvou- a vícelůžkových pokojích s příslušenstvím nebo na zahradě v kempu ve vlastním karavanu. V žádném pokoji není televize, což je úžasné!!! V nadýchaných peřinách se spí jako u maminky. Obec leží u silnice, která se jí pouze dotýká, takže je tam absolutní klid.

Pokud jde o stravování. Lze zakoupit snídaně, jinak jsou v penzionu k dispozici dvě kuchyňky, kde si návštěvníci mohou uložit potraviny a něco si uvařit sami. V případě, že vařit nechtějí, je v sousedním Mrákotíně vyhlášená restaurace "Na kovárně" s vynikající kuchyní a rychlou obsluhou.

Zajímavosti:
- V okolí je hodně rybníků. V sezóně rostou v lesích houby a další lesní plody. V zimě je v Mrákotíně v provozu sjezdovka nebo lze využít běžkařské tratě po okolí.

- Do Telče se dá dojít pěšky, je to pouze pět kilometrů.

- Přímo nad obcí se tyčí zbytek hradu Štamberka. Patnáct kilometrů krásné pěší túry zavede návštěvníky k hradu Roštejnu.

- Z Telče jede vlak na jih do Dačic nebo dál do Slavonic. Pro mnohé turisty jsou Slavonice velmi milým překvapením. Je to městečko s renesančním jádrem podobným Telči, ležící blízko hranic s Rakouskem.

- Kousek vedle se nachází obec Maříž s vyhlášenou keramikou.

- Autem je možné vyrazit ještě dál: např. do Jindřichova Hradce (odkud jezdí po úzkokolejné trati vláček do Nové Bystřice), k ruinám hradu Landštejna, do Třebíče s jeho židovským městem, atd., atd.

- Na statku chovají majitelé domácí zvířata, což je zajímavé hlavně pro městské děti.

Ještě zmíním akce pořádané v Telči během léta: "Prázdniny v Telči" (folkový festival) nebo let balónů nad Telčí. Obojí krásný zážitek.

Webové stránky Turistatku Javořice jsou: www.javorice.cz . Přesvědčte se sami.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
dovolená naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.