Můj tip na dovolenou:
malebná Lhotka u Telče

Můj tip na dovolenou:
malebná Lhotka u Telče

7. 7. 2015

Jedná se o cenově dostupnou dovolenou v Česku pro všechny, kteří milují pěší turistiku, cykloturistiku, autoturistiku, sport, historii i kulturu.

V roce 2001 jsme přemýšleli o tom, kam vyrazit s našimi syny na jarní prázdniny. Při brouzdání po internetu manžel narazil na webové stránky  Turistatku Javořice v obci Lhotka nedaleko Telče. V malebné vesničce jsme strávili pohodový slunečný týden. Od té doby jezdíme do těchto končin skoro každý rok. Synové před několika lety vylétli z hnízda, ale Lhotka je magické místo, kam se stále rádi všichni vracíme.

Majitelé penzionu jsou velmi milí a pohodoví lidé. Každý rok na statku nebo v obci něco nového přibude: tu společenská místnost, tu lanová dráha nebo další pokojík, tu čert nebo vodník. Pobyt je vhodný pro všechny generace. Jedinou nevýhodou zůstává, že v objektu nejsou bezbariérové přístupy.

Ubytování je možné ve dvou- a vícelůžkových pokojích s příslušenstvím nebo na zahradě v kempu ve vlastním karavanu. V žádném pokoji není televize, což je úžasné!!! V nadýchaných peřinách se spí jako u maminky. Obec leží u silnice, která se jí pouze dotýká, takže je tam absolutní klid.

Pokud jde o stravování. Lze zakoupit snídaně, jinak jsou v penzionu k dispozici dvě kuchyňky, kde si návštěvníci mohou uložit potraviny a něco si uvařit sami. V případě, že vařit nechtějí, je v sousedním Mrákotíně vyhlášená restaurace "Na kovárně" s vynikající kuchyní a rychlou obsluhou.

Zajímavosti:
- V okolí je hodně rybníků. V sezóně rostou v lesích houby a další lesní plody. V zimě je v Mrákotíně v provozu sjezdovka nebo lze využít běžkařské tratě po okolí.

- Do Telče se dá dojít pěšky, je to pouze pět kilometrů.

- Přímo nad obcí se tyčí zbytek hradu Štamberka. Patnáct kilometrů krásné pěší túry zavede návštěvníky k hradu Roštejnu.

- Z Telče jede vlak na jih do Dačic nebo dál do Slavonic. Pro mnohé turisty jsou Slavonice velmi milým překvapením. Je to městečko s renesančním jádrem podobným Telči, ležící blízko hranic s Rakouskem.

- Kousek vedle se nachází obec Maříž s vyhlášenou keramikou.

- Autem je možné vyrazit ještě dál: např. do Jindřichova Hradce (odkud jezdí po úzkokolejné trati vláček do Nové Bystřice), k ruinám hradu Landštejna, do Třebíče s jeho židovským městem, atd., atd.

- Na statku chovají majitelé domácí zvířata, což je zajímavé hlavně pro městské děti.

Ještě zmíním akce pořádané v Telči během léta: "Prázdniny v Telči" (folkový festival) nebo let balónů nad Telčí. Obojí krásný zážitek.

Webové stránky Turistatku Javořice jsou: www.javorice.cz . Přesvědčte se sami.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
dovolená naše tipy výlet
Autor: Hana Lancová
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Díky za tip, je tam nádherná krajina, v Telči jsem obdivovala překrásné stavby. A když si to místo člověk zamiluje, pak jezdí pořád do těchto končin.
Květoslava HOUDKOVÁ
Haničko-po dohodě v rodině posunu pobyt ve Lhotce až od 21. 9. - o koupání a turistiku mi nejde a výlety do okolních měst snad počasí ještě dopřeje. Budu tam jen v pracovní dny, aby dobře fungovala okolní doprava. Pan Novák o předběž. termínu už ví, definitivně objednám až příští týden. "Hlášení" pro i60 pak určitě sepíšu, věřím, že mi tam bude příjemněji, než v problémových Luhačovicích.
Alena Várošová
Neznám tento kraj,moc pěkné povídání Hani a děkuji za tip.
Hana Lancová
Paní Květo, začátek září je výborná volba! Doba pro výlety jak dělaná. Panu Novákovi jsem dnes ráno posílala e-mail (občas si dopisujeme) a už mě informoval, že Vám rezervaci potvrdil. Jsem zvědavá na Vaše dojmy a postřehy. Doufám, že se po návratu s námi podělíte. :-)))
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Hano - z penzionu Lhotka už mám odpověď, pojedu tam v začátku září dle dohody. Díky - těším se i na Telč.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dík za tip - poslala jsem dotaz do penzionu, na možnost krátkého ubytování ještě letos. V Telči jsem byla kdysi v mládí, určitě se tam mnoho změnilo. Snad pošlou zprávu.
Hana Lancová
Rovněž se mi podařilo připojit až teď. Vedro asi dělá svoje. :-)) Dnes jsem dostala e-mailem ze Lhotky aktuální "pozdrav" viz: http://www.javorice.cz/tornado-ve-lhotce. Zkrátka pořád se něco děje.
Jana Šenbergerová
Tak jsem se tu rozepsala, a najednou bylo všechno pryč. Teprve teď se mi podařilo znovu připojit. Částečně tyto končiny znám. Když byly děti malé, byli jsme na závodní rekreaci v Nové Bystřici. Bydleli jsme v maringotce a pořádali výlety do okolí. Byli jsme v Jindřichově Hradci, na Landštejně, ve vodním zámku Červená Lhota. S kolegy jsme zase navštivili Telč. všude se mi moc líbilo. Hezký tip na dovolenou.
Zuzana Pivcová
Další část naší vlasti, kterou neznám a "na stará kolena" poznávám díky i60, tedy v tomto případě paní Haně.
Hana Rypáčková
Já na Telč nedám dopustit. Pařezitý rybník!A ubytování vedle mne zaujalo.Hezký tip.Celý ten kraj okolo je velmi zajímavý.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.