Foto

Helfštýn pořádá
středověkou pouť

3. 7. 2015

Na středověkém hradu Helfštýn na Přerovsku se o víkendu uskuteční Helfštýnská pouť. Tradice byla založena před dvěma lety, kdy se v zemi slavilo významné jubileum od příchodu svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Nová akce v sezónním programu památky se dočkala velkého ohlasu, letos je její součástí nejen historické tržiště či představení na koních, ale i bohoslužba.

„Loňské zábavně – naučné uctění svátků přivedlo na Helfštýn přes 5000 návštěvníků a potvrdilo, že o podobný typ akce je velký zájem. Správa hradu úzce spolupracuje s řadou řemeslníků, kteří pouť doplní o historický jarmark. Nepůjde však o komerční druh akce, proto zveme pouze řemeslníky, kteří budou tvořit na místě, předvádět své umění tak, aby mohl každý nahlédnout nebo si dané řemeslo vyzkoušet,“ uvedl kastelán Jan Lauro. 

Od včelaře si mohou návštěvníci například nechat odlít svíčku, od kováře vykovat podkovu a od řezbáře vyřezat přímo před očima figurku. Součástí pouti bude také představení o vývoji zbraní. Hrad také zprovozní historickou střelnici, chybět nebude dřevěný kolotoč nebo loutkové divadlo. „Hlavním bodem obou dní bude vystoupení na koních v podání společnosti historického jezdectví Kvintána,“ dodal Lauro.

V sobotu budou moci zůstat lidé na hradě netradičně až do večera. Na palácovém nádvoří zazní bohoslužba. 

hrady a zámky naše tipy pouť
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%