Můj tip na dovolenou: Jeseníky

Můj tip na dovolenou: Jeseníky

6. 7. 2015

Tipů na dovolenou přibývá, tak bych vás i já chtěl pozvat tam, kam jsme s manželkou šest let jezdili jednou i dvakrát ročně načerpat sílu pro další dny.

Před osmi lety jsme dostali doporučení na podhůří Hrubého Jeseníku, konkrétně na obec Rapotín a Rekreační komplex Losinka. Ten nabízí ubytování za rozumné ceny od dvoulůžkových chatek přes pokoje s vlastním příslušenstvím až po šestilůžkové, plně vybavené apartmány. Pro větší rodiny nebo společnosti je k dispozici plně vybavená šestnáctilůžková chata s možností přistýlek. Součástí RK je i autokemp s přípojkami pro karavany.

Stravování je zajištěno formou polopenze nebo plné penze se snídaněmi formou švédských stolů v areálu komplexu. V RK je i restaurace a vlastní wellness studio s nabídkou relaxačních procedur. V restauraci a pokojích hlavní budovy je wifi připojení. První rok jsme tam byli sami s manželkou, a protože jsme byli spokojeni, v dalších letech jsme tam vzali i naše známé, kteří tam s námi jezdili, a nejvíc nás tam bylo deset seniorů. Odtud jsme podnikali výlety do širokého okolí, a pokud zrovna počasí výletování nepřálo, stačilo dojít asi 2 km do termálního bazénu v Lázních Velké Losiny a prohřát si tělo.

Přímo ve Velkých Losinách se nabízí prohlídka renesančního zámku a zámeckého parku s jezírkem, a také návštěva ruční papírny s muzeem papíru. V přilehlé dílně si každý může tuto ruční výrobu vyzkoušet a vlastní výrobek si za drobný peníz odnést na památku domů. V loňském roce byl dobudován Areál zdraví s možností sportovního vyžití a dětským hřištěm. V lázeňském parku u léčebny Šárka je památník, připomínající čarodějnické procesy. Místo původního koupaliště vzniká obří termální Aquapark s celkovou plochou 6500 a vodní plochou 1500 metrů čtverečních, který má být srovnatelný se středisky ve Gmündu, nebo Therme Kaprun.

V okolí jsou i další zajímavosti, jako dřevěné kostely v Žárové a Maršíkově, Loučná nad Desnou nabízí krásný zámecký park se spoustou vzácných starých stromů, jezírkem a zámkem, který se již třetím rokem opravuje. Bohužel vnitřní prostory zatím nejsou přístupné. Přes silnici pak je rybník Kocián s restaurací Rybářská bašta, kde vám připraví i rybu, kterou si tam chytíte.

Kousek dál za Loučnou je obec Kouty nad Desnou a stejnojmenné nové zimní středisko. Odtud vás i v létě vyveze šestisedadlová lanovka na Medvědí horu, odkud je to asi 3 km k horní nádrži Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně, která vznikla odbagrováním vrcholu kopce. Nádrž zabírá plochu 15,4 ha, a největší hloubka je 26 m. Milovníci techniky se mohou objednat i na prohlídku podzemních prostor a strojovny. Tato elektrárna má největší spád i největší instalovaný výkon v ČR a má i největší reverzní vodní turbínu v Evropě. Do provozu byla uvedena v r. 1996.

Dalšími místy, která můžeme doporučit, jsou Lázně Karlova studánka s procházkou po naučné stezce proti toku Bílé Opavy, Praděd, Červenohorské sedlo (momentálně silnice přes něj do Jeseníku uzavřena z důvodu generální opravy), Lázně Jeseník s krásnou kolonádou pod korunami stromů a upravenými parky, Ramzová, odkud se vyvezete lanovkou na Šerák s přestupem na Černavě, nebo si můžete vyzkoušet odvahu na 855 m dlouhé dráze s horskými minikárami.

Doporučujeme i návštěvu Jeskyně Na Špičáku, (viz článek Eleny Valeriánové http://www.i60.cz/clanek_11520_pozvanka-do-jeskyne-na-spicaku.html#.VZJ0Mfntmko) a krápníkové Jeskyně Na Pomezí, která vznikla rozpouštěním krystalických vápenců. Byla objevena v roce 1936 a je zpřístupněná od roku 1955. Prohlídková trasa je v délce 390 m z celkových asi 1700 metrů.a prohlídka trvá 45 minut, teplota v jeskyni je stálých 7,7°C. Nabízí všechny druhy krápníků, tedy stalaktity, stalagmity stalagnáty a křehká brčka, sintrové vodopády i jezírka. Zajímavý tvar má i stalaktit zvaný Kamenné srdce, o němž pověst praví, že kdo se ho dotkne, tomu se do roka splní jeho přání.

Rozhodně jsem nevyjmenoval všechny zajímavosti této oblasti, a pokud se rozhodnete moji pozvánku do krásné přírody Jesenicka přijmout a využít pohostinství RK Losinka, věřím, že nebudete zklamáni.

PS: Posledním snímkem galerie je Zámek Loučná nad Desnou ve stavu vnějších oprav v roce 2015 a poskytla mi ho naše kamarádka Zdenka Žichovská, které tímto děkuji.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
cestování dovolená naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%