Můj tip na dovolenou: Jeseníky

Můj tip na dovolenou: Jeseníky

6. 7. 2015

Tipů na dovolenou přibývá, tak bych vás i já chtěl pozvat tam, kam jsme s manželkou šest let jezdili jednou i dvakrát ročně načerpat sílu pro další dny.

Před osmi lety jsme dostali doporučení na podhůří Hrubého Jeseníku, konkrétně na obec Rapotín a Rekreační komplex Losinka. Ten nabízí ubytování za rozumné ceny od dvoulůžkových chatek přes pokoje s vlastním příslušenstvím až po šestilůžkové, plně vybavené apartmány. Pro větší rodiny nebo společnosti je k dispozici plně vybavená šestnáctilůžková chata s možností přistýlek. Součástí RK je i autokemp s přípojkami pro karavany.

Stravování je zajištěno formou polopenze nebo plné penze se snídaněmi formou švédských stolů v areálu komplexu. V RK je i restaurace a vlastní wellness studio s nabídkou relaxačních procedur. V restauraci a pokojích hlavní budovy je wifi připojení. První rok jsme tam byli sami s manželkou, a protože jsme byli spokojeni, v dalších letech jsme tam vzali i naše známé, kteří tam s námi jezdili, a nejvíc nás tam bylo deset seniorů. Odtud jsme podnikali výlety do širokého okolí, a pokud zrovna počasí výletování nepřálo, stačilo dojít asi 2 km do termálního bazénu v Lázních Velké Losiny a prohřát si tělo.

Přímo ve Velkých Losinách se nabízí prohlídka renesančního zámku a zámeckého parku s jezírkem, a také návštěva ruční papírny s muzeem papíru. V přilehlé dílně si každý může tuto ruční výrobu vyzkoušet a vlastní výrobek si za drobný peníz odnést na památku domů. V loňském roce byl dobudován Areál zdraví s možností sportovního vyžití a dětským hřištěm. V lázeňském parku u léčebny Šárka je památník, připomínající čarodějnické procesy. Místo původního koupaliště vzniká obří termální Aquapark s celkovou plochou 6500 a vodní plochou 1500 metrů čtverečních, který má být srovnatelný se středisky ve Gmündu, nebo Therme Kaprun.

V okolí jsou i další zajímavosti, jako dřevěné kostely v Žárové a Maršíkově, Loučná nad Desnou nabízí krásný zámecký park se spoustou vzácných starých stromů, jezírkem a zámkem, který se již třetím rokem opravuje. Bohužel vnitřní prostory zatím nejsou přístupné. Přes silnici pak je rybník Kocián s restaurací Rybářská bašta, kde vám připraví i rybu, kterou si tam chytíte.

Kousek dál za Loučnou je obec Kouty nad Desnou a stejnojmenné nové zimní středisko. Odtud vás i v létě vyveze šestisedadlová lanovka na Medvědí horu, odkud je to asi 3 km k horní nádrži Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně, která vznikla odbagrováním vrcholu kopce. Nádrž zabírá plochu 15,4 ha, a největší hloubka je 26 m. Milovníci techniky se mohou objednat i na prohlídku podzemních prostor a strojovny. Tato elektrárna má největší spád i největší instalovaný výkon v ČR a má i největší reverzní vodní turbínu v Evropě. Do provozu byla uvedena v r. 1996.

Dalšími místy, která můžeme doporučit, jsou Lázně Karlova studánka s procházkou po naučné stezce proti toku Bílé Opavy, Praděd, Červenohorské sedlo (momentálně silnice přes něj do Jeseníku uzavřena z důvodu generální opravy), Lázně Jeseník s krásnou kolonádou pod korunami stromů a upravenými parky, Ramzová, odkud se vyvezete lanovkou na Šerák s přestupem na Černavě, nebo si můžete vyzkoušet odvahu na 855 m dlouhé dráze s horskými minikárami.

Doporučujeme i návštěvu Jeskyně Na Špičáku, (viz článek Eleny Valeriánové http://www.i60.cz/clanek_11520_pozvanka-do-jeskyne-na-spicaku.html#.VZJ0Mfntmko) a krápníkové Jeskyně Na Pomezí, která vznikla rozpouštěním krystalických vápenců. Byla objevena v roce 1936 a je zpřístupněná od roku 1955. Prohlídková trasa je v délce 390 m z celkových asi 1700 metrů.a prohlídka trvá 45 minut, teplota v jeskyni je stálých 7,7°C. Nabízí všechny druhy krápníků, tedy stalaktity, stalagmity stalagnáty a křehká brčka, sintrové vodopády i jezírka. Zajímavý tvar má i stalaktit zvaný Kamenné srdce, o němž pověst praví, že kdo se ho dotkne, tomu se do roka splní jeho přání.

Rozhodně jsem nevyjmenoval všechny zajímavosti této oblasti, a pokud se rozhodnete moji pozvánku do krásné přírody Jesenicka přijmout a využít pohostinství RK Losinka, věřím, že nebudete zklamáni.

PS: Posledním snímkem galerie je Zámek Loučná nad Desnou ve stavu vnějších oprav v roce 2015 a poskytla mi ho naše kamarádka Zdenka Žichovská, které tímto děkuji.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
cestování dovolená naše tipy
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Moje vzpomínky na zde uvedená místa jsou již staršího data. Přesto mi celý tento překrásný kout vlasti uvízl v paměti pro množství příběhů, které jsem při četných pobytech zde prožívala. Radku, děkuji za pěkné a podrobné vyprávění a zejména za zajímavé fotografie.
Květoslava HOUDKOVÁ
Na stejné místo se vracím opravdu jen občas (důvod: maxim.spokojenost). Když už mám vydat peníze, tak chci poznat vždy něco jiného! (Mít někde napevno chatu, by mne nebavilo..) Na mobilheim zase nemám peníze ani věk), proto jsou řešením různé zajímavé pobyty.
Radovan Cakl
Díky za pochvalné komentáře. Aleno a Hani, že bych byl už tak "profláknutý"? Jani, ty dráty jsem tam měl taky. Od ČEZu máme proud i mobily, ale jejich dráty rád nemám, tak jsem je odretušoval. Elen, dík za doplnění info o NS Bílá Opava. Prošli jsme přes kilometr, ale musel jsem to zabalit, zapomněl jsem foukátko v autě. Paní Květo, dík za připomínku skanzenu U Havlíčků. také jsme tam byli, je to kousek od vlak. st. Vikířovice. I to levné stravování známe, dobrá připomínka. Jinak velmi dobře se jí "U Mrázků" vedle Ruční papírny. Pokud příští rok nedostanu lázně, máme v plánu se tam vrátit.
Soňa Prachfeldová
Díky za pozvání do tak půvabné krajiny , chtěla bych to vidět na vlastní oči, fotky super !
Květoslava HOUDKOVÁ
Článek p. Cakla je i pro mne vzpomínkou. Předloni jsem prožila týden přímo ve Velkých Losinách - hotel Praděd - ubytování se snídaní (švéds.stůl). Další stravování v hotelu nebylo nutné - přes ulici je jídelna - velké porce za přijatelné ceny (obědy), večeře buď v místních hospůdkách nebo studené (potraviny COOP). Aqupark nebyl ještě v provozu, bazén v lázních poměrně drahý. S popisem okolí a turist.zajímavostí souhlasím, jen ještě doplňuji : Přímo v Rapotíně je možno navštívit Zemědělský skanzen "U Havlíčků" - veteran muzeum (všechno možné) - Z00Park - děts. zábavný koutek, po areálu rozmístěné dřevořezby. Zařazeno do Lexikonu turistických zajímavostí ČR, tras KČT i cyklistických tras. Uvažuji někdy se ještě vrátit - třeba do Lázní Velké Losiny, nebo opět do hotelu Praděd s výlety dle svých zájmů.
Alena Tollarová
Radku, kdyby se v této letní soutěži přidělovaly body, dostal bys jich ode mne plný počet a ještě bych přidala hvězdičku nádavkem. Takto si představuji tip na dovolenou, konkrétní informace doplněné krásnými vše dokreslujícími fotografiemi. Jeseníky mi leží v hlavě už mnoho let a toto je impuls, který mě možná donutí se tam opravdu vydat.
Elena Valeriánová
A já se, Radku, tak trochu stydím - za nás jeseničáky. Takový článek měl být od někoho znás. Díky za to, že jsi nás tak pěkně zastoupil. Krásné fotky, to já můžu :-) Jen bych maličko doplnila. Naučná stezka kolem Bílé Opavy je pro zdatnější turisty, pro ty, kteří stačí s dechem. Ale jinak je Karlova Sudánka krásná a mají tam velmi dobrou vodu na pití a já z ní vařím kafe a moc mi chutná, to kafe i čistá voda.
Marie Novotná
Moc ráda jsem se prošla tím krajem.Je to jak v pohádce.
Marie Seitlová
Pane Radku, děkuji za tento článek, je to krásná procházka mým rodným krajem. Jsem z Loučné, v Losinách v lázních jsem pracovala. Všem mohu tento krásný kraj doporučit. Cestování není složité a dostupnost dobrá, jezdí tu soukromá dopravní společnost -vlak i autobus. Další dobré ubytování je v Loučné na penzionu Oáza.
Jana Šenbergerová
Já děkuji za perfektní představení našich jesenických končin. Sama bych to tak nedala, přestože tu žiji, nebo možná právě proto. Určitě bych to nemohla doplnit takovými krásnými fotkami. Oba kostelíky mě ve tvém podání nadchly. Navštívila jsem oba, ale ten v Maršíkově byl pro nás nefotografovatelný - všude samý drát. :-) Návštěvu Jeseníků mohu jen doporučit. Každý si určitě najde ubytování na internetu podle svého gusta.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...