Foto

Tajemné a ztracené
město Inků v Peru

18. 7. 2015

Toto je vyprávění o pověstmi opředeném městě Vilcapampa, které přimělo už v roce 1911 několik známých vědců, aby se vydali prozkoumat svahy peruánských And v oblasti Cuzco. To, co zde nalezli, předstihlo všechna jejich očekávání. Machu Picchu - džunglí zarostlé město s chrámy, paláci a obytnými čtvrtěmi. Dramatická kulisa, která dodneška neztratila nic na své působivosti.

Ztracené město Inků objevil profesor Yaleovy univerzity Harim Bingham. Čítávala jsem o tom jako studentka gymnázia v časopisu Lidé a země, který po celý život odebíral můj taťka. Cestovali jsme často spolu prstem po mapě a vyprávěli si o svých snech, které se mi vyplnily.

Bohužel Machu Picchu doslovně praská ve švech, protože ročně ho navštíví dva miliony turistů. Byli jsme mezi nimi i my, díky našim známým přes německou cestovní kancelář, včetně skvělých průvodců. Za celou dobu jsme potkali mnoho příjemných lidí, kteří touží odhalit ono záhadné tajemno.

Město leží na skalním hřebeni asi 2500 m n.m. a 400 m nad hladinou řeky mezi vrchy Wayna Picchu (v kečuánštině Mladá hora) a Machu Picchu (v kečuánštině Stará hora). Pro asi tisíc obyvatel plnilo toto místo základní funkce inckého sídla. Byl to pro mne nejnádhernější zážitek, uvidět ono tajemno, které doposud mnoho vědců nedokáže vysvětlit. Byla tu centrální náměstí, chrámy, obytné čtvrti, pohřebiště, centrální vodovodní systém, Inkův palác, zemědělské terasy.

Mé doporučení:  Kdo toto místo navštíví, je zahalen nádherným tajemnem, o kterém bude přemýšlet a nedá mu spát. Je to fantastické, ale především nádherné.

Kromě Machu Picchu jsme navštívili i pověstné jezero Titicacasea, ležící v Andách. Západní část leží v Peru a východní v Bolívii. Je to největší jezero v Jižní Americe a největší vysokohorské jezero. Také nejvýše položené jezero na Zemi, s pravidelnou lodní dopravou. Zde se nachází plovoucí ostrovy, vybudované z rákosí, vidět tamní obyvatele, je, jakoby se zastavil čas. Je jich tam asi 2000 dle průvodců a žijí na nich domorodci.

Je známo, že ze strany bolívijské si nechal norský vědecThor Heyerdhal vyrobit domorodci slavný člun z rákosí, pojmenovaný jako loď Kon -Tiki. Chtěl dokázat, že navzdory nevýhodným pasátovým větrům osidlovali Polynésii, Velikonoční ostrovy, Marquise ostrovy i Tahiti domorodci z Jižní Ameriky. A takovýmto člunem se plavil z Peru na Hawai.

Výlet to byl náročný, ale ten nejnádhernější, zahalený tajemnem, které člověku vrtá hlavou.

cestování naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.