Můj fotopříběh: 
Kosáčci na balkoně

Můj fotopříběh:
Kosáčci na balkoně

16. 7. 2015

Bylo léto, jak má být. Sluníčko, teplo, řeřicha v truhlíku na balkoně bujně rostla i pěkně kvetla. Všimla jsem si, že se líbí i kosovi – stále se tam vracel. Byla to kosice a začala stavět hnízdo. Musím uznat, že si vybrala dobře. Bezpečné, ve stínu řeřichy také před deštěm trochu chráněné.

Postupně snesla čtyři vajíčka - každý den jedno. Pečlivě je zahřívala, odletěla vždy jen na chvíli, asi za potravou. Malí kosáčci se také klubali z vajíček postupně, během tří dnů. Krmili je oba rodiče. Kos i kosice, střídavě nosili plné zobáčky žížal, od časného rána až do večera.

Vnouček, tenkrát mu bylo 7 roků, se každý den přiběhl na kosáčky podívat. Bylo pro něj (samozřejmě i pro mne) zajímavé pozorovat, jak rychle rostou. Když se na řeřiše objevily housenky běláska, dostala jsem nápad. Housenku jsem vzala do pinzety (rukou bych na ni nešáhla, brr) a kosáčkům nabídla. Panečku, ty jim chutnaly. Později i rybíz. A vůbec se nebáli. Byla jsem překvapená, kolik toho ti mrňousci dokázali za den spořádat.

Tenkrát jsem fotila ještě na film, tak mi syn půjčil digitální fotoaparát a videokameru (měla jsem je v ruce poprvé) a díky tomu můžu nabídnout dnes fotky k nakouknutí – je jich více než 500 – ale nebojte se, nejsou tady všechny a z videa, které je dlouhé téměř hodinu, vnuk „vystřihl" několik minut (děkujeme Radkovi C. za dobré rady).

V pátek (31.7.) to bude 10 let, co poslední kosáček vylétl z hnízda. Do hnízda už se kosi nevrátili, a ani v dalších letech na balkoně nezahnízdili. Ale také mi od té doby nerostla řeřicha v truhlíku tak bujně. Že by to bylo tím?

Z mého archivu - červenec 2005

 

fotogalerie fotografování příroda
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%