Můj fotopříběh: 
Kosáčci na balkoně

Můj fotopříběh:
Kosáčci na balkoně

16. 7. 2015

Bylo léto, jak má být. Sluníčko, teplo, řeřicha v truhlíku na balkoně bujně rostla i pěkně kvetla. Všimla jsem si, že se líbí i kosovi – stále se tam vracel. Byla to kosice a začala stavět hnízdo. Musím uznat, že si vybrala dobře. Bezpečné, ve stínu řeřichy také před deštěm trochu chráněné.

Postupně snesla čtyři vajíčka - každý den jedno. Pečlivě je zahřívala, odletěla vždy jen na chvíli, asi za potravou. Malí kosáčci se také klubali z vajíček postupně, během tří dnů. Krmili je oba rodiče. Kos i kosice, střídavě nosili plné zobáčky žížal, od časného rána až do večera.

Vnouček, tenkrát mu bylo 7 roků, se každý den přiběhl na kosáčky podívat. Bylo pro něj (samozřejmě i pro mne) zajímavé pozorovat, jak rychle rostou. Když se na řeřiše objevily housenky běláska, dostala jsem nápad. Housenku jsem vzala do pinzety (rukou bych na ni nešáhla, brr) a kosáčkům nabídla. Panečku, ty jim chutnaly. Později i rybíz. A vůbec se nebáli. Byla jsem překvapená, kolik toho ti mrňousci dokázali za den spořádat.

Tenkrát jsem fotila ještě na film, tak mi syn půjčil digitální fotoaparát a videokameru (měla jsem je v ruce poprvé) a díky tomu můžu nabídnout dnes fotky k nakouknutí – je jich více než 500 – ale nebojte se, nejsou tady všechny a z videa, které je dlouhé téměř hodinu, vnuk „vystřihl" několik minut (děkujeme Radkovi C. za dobré rady).

V pátek (31.7.) to bude 10 let, co poslední kosáček vylétl z hnízda. Do hnízda už se kosi nevrátili, a ani v dalších letech na balkoně nezahnízdili. Ale také mi od té doby nerostla řeřicha v truhlíku tak bujně. Že by to bylo tím?

Z mého archivu - červenec 2005

 

fotogalerie fotografování příroda
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Jsem tu teprve rok a tak brouzdám a brouzdám a ejhle, hned jsem narazila na zlatou žílu. Nemám slov - prostě úžasné.
Anna Potůčková
To je krásný foto příběh! Pohlazení na duši v dnešní době.....
Zdenka Žichovská
Týden jsem tu nebyla (dovolená se skupinou "stejně postižených" - fotografováním). Moc mě potěšilo, že se kosáčci líbí. Děkuji za milá slova. Soňo, můj balkon je ve čtvrtém podlaží paneláku.
Lidmila Nejedlá
Zdenko, pouštím si to video stále dokola. Je to nádhera. jsi nesmírně trpělivá. Díky
Eva Balúchová
Zdeni,krásný dokumentární příběh.Moc pěkné.
Dagmar Bartušková
Holátka kosátka, krása. A to bezpečí v listech lichořeřišnice. Kosáci si uměli vybrat.
Libuše Křapová
Zdenko, moc se mi to líbilo. Opravdu, škoda, že jsi to nedala do Jarních fotopříběhů. Za pár dní by měl přijet vnuk Honzík (pokud zase nebude nemocný), pustím mu to :-))
Miroslav Štorch
Moc hezké snímky i krásný sestřih videa. Za tolika snímky je i hodně práce s výběrem a seřazením. Vývoj mláďat velmi podrobně zachycený. Potěšilo jistě každého, kdo má rád přírodu. Díky.
Alena Várošová
Upřímně gratuluji je to přímo unikát,skvosté.To se nepodaří natočit ani zkušenému kameramanovi,načež amatérovi.Smekám před Vámi Zdenko.
Zdenka Jírová
Je to nádherné video a/ vzácné / a nádherně napsaný článek o rodičovské lásce a povinnosti. Mám také několik "ptačích " zkušeností a příběhů podobných tomu Vašemu Jan Čarek napsal hezkou básničku, která vystihuje vše :" Jen mít oči k vidění, vidět to, co jiný z lidí nevidí a neuvidí, jen mít uši k slyšení, slyšet to, co nikdo jiný neslyší a neuslyší..."

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...