Foto

Francouzi slaví svátek
a zvou na speciality

14. 7. 2015

Výrobci a prodejci francouzských delikates a regionálních specialit, ale také francouzští hudebníci se až do konce týdne představí na pražské Kampě. Už tradičně trhem v blízkosti svého velvyslanectví Francouzi v Praze oslaví nejvýznamnější národní svátek – dobytí Bastily, tedy předznamenání vzniku republiky. 

„Návštěvníci se mohou těšit na vybrané lahůdky francouzské kuchyně, výtečné víno, bohatý hudební doprovodný program a na řadu nových vystavovatelů,“ sdělila za organizátory Petra Kubátová.

Stánky budou nabízet například burgundské hlemýždě, mořské plody, tradiční slané či sladké bretaňské palačinky, uzeniny, aromatické sýry a třeba i pro Francii typický aperitiv pastis. Chybět nebudou rafinované deserty. 

„Na podiu se v rámci svého evropského turné opět představí francouzští Les Garçons Trottoirs se svým repertoárem zábavných francouzských písní a další dvě francouzské kapely – Karpatt a Fabergo,“ dodala Kubátová k hudební části trhů. 

První trh se v Praze v předvečer francouzského národního svátku uskutečnil v roce 2008. Oficiálně se 14. červenec slaví ve Francii od roku 1880. V Paříži je součástí oslav tradičně vojenský průvod na Champs-Elysées a banket v zahradách Elysejského paláce. Na venkově se do současnosti pořádají tancovačky pod otevřenou oblohou mezi stromy ozdobenými fábory v národních barvách. 

Francie Praha státní svátek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...