Nejlepším filmem festivalu
v Karlových Varech je Henrik

Nejlepším filmem festivalu
v Karlových Varech je Henrik

8. 7. 2012

Křišťálový globus za nejlepší film si ze 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu odveze režisér Martin Lund za film Henrik. Jeho film vybrala odborná porota, sošku si domů z Karlových Varů poveze také představitel hlavní role Henrik Rafaelsen za nejlepší mužský herecký výkon.

„Děkuji, je to velká čest. Před šesti týdny jsem se dozvěděl, že můžeme jet do Varů, před dvěma týdny, že jsme v hlavní soutěži a teď dostanu tuto krásnou cenu. Děkuji režisérovi Martinu Lundovi, že jsem mohl být součástí jeho práce,“ řekl při přijetí ceny pro nejlepšího herce Rafaelsen.

To ještě netušil, že několik minut poté si na pódium přijde sám Lund pro sošku nejcennější, tedy pro Křišťálový globus za nejlepší film 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

„Děkujeme porotě. Sice se vůbec neznáme, ale očividně jste velmi milí lidé,“ uvedl režisér při ceremoniálu.

Ocenění herci přitom byli rovnou dva. Kromě Henrika Rafaelsena si sošku z Karlových Varů odveze také polský herec Eryr Lubos. Toho na podiu doslova přemohlo dojetí. Kapesníkem si utíral slzy a měl velký problém ze sebe vypravit děkovnou řeč.

Zvláštní uznání si od poroty vysloužil mladý herec Yannis Papadopoulos. Role ve filmu Chlapec pojídající ptačí zob byla jeho první rolí v celovečerním snímku a hned si odváží cenu z velkého filmového festivalu.

„Děkuji. Děkuji velice. Je to obrovská čest. Rád bych vyjádřil nesmírný vděk režisérovi, protože mi pomohl najít místo na tomto světě. Takže mu uznání patří stejně jako mně,“ řekl mladý Řek.

Cena za režii putuje do Kanady, získal ji režisér Rafaël Ouellet za film Kamion. V sekci Na východ od Západu uspěl ukrajinský film Dům s věžičkou režisérky Evy Neymann. I v této kategorii porota udělila zvláštní uznání a to filmu Aurora.

Cenu za nejlepší dokument do 30 minut si z Karlových Varů odveze snímek Příběh pro Modlinovy, cenu za dokument nad 30 minut potom film Poslední záchranka v Sofii, který natočil ceněný režisér Ilian Metev.

„Je to velká pocta dostat tuto cenu, chci poděkovat portag, producentům, rodině a samozřejmě festivalu a porotě,“ radoval se tvůrce. Zvláštní uznání si na podiu převzala známá a dalšími cenami již mnohokrát ověnčená česká dokumentaristka Helena Třeštíková za film Soukromý vesmír.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se letos konal už po sedmačtyřicáté. Přehlídka filmů, z nichž se valná většina představila českému publiku vůbec poprvé, trvala od pátku 29. června do 7. července.

Hlavními hvězdami letošního ročníku byly světoznámé herečky Helen Mirrenová a Susan Sarandonová. Po červeném koberci se ale prošla také celá řada delegací soutěžních i nesoutěžních filmů.

Své želízko v hlavní soutěži letos měla také Česká republika, o festivalovou cenu Křišťálový glóbus soutěžil Marek Najbrt se snímkem Polski film. Nakonec ji nezískal, ale čtveřice českých herců Marek Daniel, Pavel Liška, Tomáš Matonoha a Josef Polášek si donesli zvláštní uznání za společný herecký výkon.

festival film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.