Domácí chlebíček
nejen pro Soničku

Domácí chlebíček
nejen pro Soničku

27. 7. 2015

Asi ho všichni znáte. Já ho dělala poprvé a byla jsem překvapena jednoduchostí a výborným výsledkem. Chléb je takový vláčný, voňavý, s výbornou kůrkou. Já dělala tmavší z dvou hrnků žitné + dvou hrnků hladké mouky. Soňo, píši ho horkou jehlou, hlavně pro Tebe... :))

Ingredience:
Žitná chlebová mouka 1 hrnek
Hladká mouka 3 hrnky ( nebo 2 hrnky žitné + 2 hrnky hladké, chcete-li tmavší chléb)
Kvasnice – buď půlka kostičky, nebo sušené půl sáčku
Ocet 1 lžička
Odražená voda 2 hrnky
Kmín 1 lžičky
Sůl 2 lžičky

Příprava:
Pokud použiji čerstvé kvasnice, rozdrobím je do hrnku s vlažnou vodou a troškou cukru. Potom žitnou a hladkou mouku, kmín, sůl (a půl lžičky sušených kvasnic – pokud nepoužiji čerstvé) nasucho promíchám, přidám ocet, vzešlé kvasnice + druhý hrnek vody, znovu promíchám vařečkou, nemusí se nikterak moc vypracovávat těsto, což mne nejvíc překvapilo, přikryju utěrkou a nechám kynout alespoň dvě hodiny, klidně i přes noc. Znovu promíchám a nechám 30 minut odpočinout.

Zatím zapnu troubu na 230°, nechám v ní rozehřát dortovou formu vyloženou křížem dvěma pruhy alobalu – musí být dosti dlouhé, aby se mohla vytvarovat jakási čepice. Formu i s alobalem nahřívám 15 minut. Pak do něj dám těsto. Alobal musí vytvořit takovou čepici asi 15 cm nad chlebem, zakroutím alobal, aby se chleba mohl péci zakrytý „ ve vlhku" a aby kůrka nebyla moc tvrdá.

Peču půl hodiny v alobalu a pak alobal rozevřu a dopékám při 220 stupních 20 minut. Propíchnu špejlí pro kontrolu propečení – těsto se nesmí lepit. Do chleba přidávám ještě semínka slunečnice, lněná, dýňová - podle chuti. Někdo to má rád s olivami s česnekem. Do těsta můžete pro obměnu nastrouhat vařený brambor, nebo použít místo 1 hrnku vody podmáslí. Fantazii se meze nekladou. Včera jsem přidala smaženou cibulku... to byla dobrota!

Děvčata ještě doplňuji před uveřejněním. Alobal byla nouzovka, neměla jsem zde varnou mísu s poklopem. Tu jsem již ale koupila. Takže mám vyzkoušeno následující: zapnu troubu cca na 230°C a strčím do ní nahřát varnou misku i s poklopem. Chleba zatím odpočívá a stále kyne v míse. Když je pečící nádoba horká, vyklopím do ní chleba, přikryju poklicí a dám péct na 45 min - chleba musí být už světle hnědý a hezky baculatý. Ano, jako náš vnouček na fotografii, Lidmilo, již jsme to schytali od rodičů... Potom sundám poklici a dopékám 15 min do hněda.

Délka pečení závisí na troubě, někdy je opravdu po 30 minutách už dost předpečený a může se odkrýt. Pokud je nedopečený, pak bývá mokrý. Také ho můžete potírat vodou s octem, prý je kůrka lepší. Nebo posypat povrch semínky.

Musí se to zkoušet, Soňo, až to bude na jedničku, ochutnávat a vybrat nejlepší variantu. A pro romantičky doporučuji do chlebíčku zapéci prstýnek... co kdyby přišel princ na návštěvu?

Ovšem, pokud ho již nemáte doma...

pečivo recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%