Peter Sellers, to byl
nejen filmový Clouseau

Peter Sellers, to byl
nejen filmový Clouseau

24. 7. 2015

Před 35 lety, 24. července 1980, zemřel na infarkt představitel inspektora Clouseaua z kultovní série o Růžovém panterovi, britský herec Peter Sellers. Přesto, že se po celém světě proslavil jako komik, jeho vlastní život moc veselý nebyl. Ambiciózní Sellers byl schopný obětovat své kariéře vše, včetně vlastní rodiny i sebe sama. 

Život Petera Sellerse, který se narodil 8. září 1925, zřejmě předurčili jeho rodiče, kteří byli kabaretní herci. Pomocí lsti (sám sebe doporučil hlasy dvou populárních komiků) se dostal do rozhlasového vysílání BBC, kde dalších osm let exceloval v zábavném pořadu Goon Show. Na filmovém plátně získal první velké příležitosti v roce 1959 ve filmech Myš, která řvala a Jsem v pořádku, Jacku. 

Do světa společenské smetánky pronikl o rok později díky filmu Milionářka, kde si zahrál po boku Sophie Lorenové. Setkání se slavnou filmovou divou a světem společenské elity mělo na Sellersův život zdrcující vliv. Zvykl si na hvězdné manýry, drasticky zhubl a poprvé se rozvedl (celkem byl ženatý čtyřikrát a měl tři děti). Snímek Růžový panter z roku 1963 mu však přinesl celosvětovou popularitu. 

Výjimečné místo v Sellersově biografii zaujímá rok 1964. Nejenom že byl natočen druhý díl ze série Panterů, ale Sellers dostal nabídku od režiséra Stanleyho Kubricka, z níž vzešel film Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. Film byl velmi příznivě přijat kritikou a za svoji trojroli v něm byl Sellers nominován na Oscara. 

Krátce nato však utrpěl infarkt a na plátno se dokázal plně vrátit až s úspěšnými pokrčováními "pantera" ve druhé polovině sedmdesátých let. Jestliže "Panteři" znamenali nemalý finanční úspěch, uměleckou rehabilitací se pro Sellerse stal film s názvem Byl jsem při tom z roku 1979. Za roli prostoduchého zahradníka Chance, který se shodou okolností ve finále stane prezidentským kandidátem, získal svoji druhou nominaci na Oscara. Krátce poté předčasně zemřel ve věku 55 let.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.