Nezaprší a nezaprší

Nezaprší a nezaprší

7. 8. 2015

Nezaprší a nezaprší. Raději bych v současné situaci říkala, tak jako Josef Kemr ve filmu Na samotě u lesa: Chči.. a chči..

Vyhlížím každý mráček, neukápne-li z něho, a ono nic. Zalévání na zahradě jsem minimalizovala, zalévám jenom květiny a zeleninu, trávník jsem zanechala osudu. Už i tak nám dochází voda ze studně, zalévat z vodovodu mně nedovolí moje ekologické srdce. Voda do studny vždy přes noc doteče, ale až i studna vyschne, tak budu zalévat z vodovodu. To dostanou vodu už asi jenom květiny. Trávník na zahradě je už suchý, i když něco málo vody dostal.

Hůře jsou na tom naše pastviny, ty připomínají americké prérie. Svým vzhledem zaujaly i profesionálního fotografa, který moc prosil, abychom ho na pastviny pustili. Rádi jsme mu vyhověli s tím, že nám pošle několik fotografií. Zatím poslal jednu, a tu vkládám.

Sucho je v naší oblasti tak velké, že tím, jak klesají průtoky na řekách, objevil se na Labi v Děčíně takzvaný Hladový kámen. Hladových kamenů je na Labi několik a sloužily k zaznamenávání nízkých stavů vody a vázaly se k nim pověsti o utrpení, které kvůli suchu přijde. Zemědělci přišli o úrodu, šífaři přišli o zdroj obživy – lidé se báli chudoby.

Nejstarší čitelný nápis je z roku 1616. Zajímavostí je český nápis z roku 1938, je to reklamní slogan firmy vyrábějící pumpy na pole: Neplač holka nenaříkej, když je sucho, pole stříkej.

Nejvýraznější je německý nápis z roku 1904: Spatříš-li mne, plač.

Ani mne nenechal tento nápis lhostejnou. I když letošní rok, až do konce července, byl pro nás zemědělce příznivý. V červnu byl dostatek dešťových srážek – obilí tedy „nalilo“. To znamená, že se vyvinul plný počet zrn v klásku, i zrna narostla velká – v potravinářské kvalitě. Žně proběhly bez problémů, ani jednou nebyly přerušeny deštěm, takže bylo dosekáno dříve, nežli jiné roky. Výnosy byly v naší oblasti rekordní. Jinak tomu bylo s řepkou olejkou, květen byl u nás poměrně suchý a deště v červnu ji už nepomohly. I tak byly výnosy řepky průměrné, takže spokojenost.

Velké obavy máme při sledování předpovědí počasí. Deště se nedostaví podle meteorologů ani příštích čtrnáct dnů. To by byla katastrofa hlavně pro řepku olejku. Ta musí být zaseta do 20. srpna, aby stačila odrůst do zimy. Byla-li by příliš malá, mráz by ji zničil. Bude-li ještě koncem srpna sucho, řepka nevzejde, nebo vzejde pozdě a zimu nepřečká.

Před nedávnem jsme diskutovali o žlutých řepkových polích. Dobrá  zpráva pro odpůrce. Žlutá pole asi nebudou, nebo jenom někde, kde naprší.

Co my lidé naděláme. Musíme se přizpůsobit přírodě a hlavně neškodit. Četla jsem, že jde do vlády návrh na opatření, jak se snažit zadržet v přírodě více vody. Jsou tam docela zajímavé návrhy, nebudu se o nich rozepisovat, je to na dlouhé psaní. Otázka je, není-li na různá opatření už pozdě.

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%