Nezaprší a nezaprší

Nezaprší a nezaprší

7. 8. 2015

Nezaprší a nezaprší. Raději bych v současné situaci říkala, tak jako Josef Kemr ve filmu Na samotě u lesa: Chči.. a chči..

Vyhlížím každý mráček, neukápne-li z něho, a ono nic. Zalévání na zahradě jsem minimalizovala, zalévám jenom květiny a zeleninu, trávník jsem zanechala osudu. Už i tak nám dochází voda ze studně, zalévat z vodovodu mně nedovolí moje ekologické srdce. Voda do studny vždy přes noc doteče, ale až i studna vyschne, tak budu zalévat z vodovodu. To dostanou vodu už asi jenom květiny. Trávník na zahradě je už suchý, i když něco málo vody dostal.

Hůře jsou na tom naše pastviny, ty připomínají americké prérie. Svým vzhledem zaujaly i profesionálního fotografa, který moc prosil, abychom ho na pastviny pustili. Rádi jsme mu vyhověli s tím, že nám pošle několik fotografií. Zatím poslal jednu, a tu vkládám.

Sucho je v naší oblasti tak velké, že tím, jak klesají průtoky na řekách, objevil se na Labi v Děčíně takzvaný Hladový kámen. Hladových kamenů je na Labi několik a sloužily k zaznamenávání nízkých stavů vody a vázaly se k nim pověsti o utrpení, které kvůli suchu přijde. Zemědělci přišli o úrodu, šífaři přišli o zdroj obživy – lidé se báli chudoby.

Nejstarší čitelný nápis je z roku 1616. Zajímavostí je český nápis z roku 1938, je to reklamní slogan firmy vyrábějící pumpy na pole: Neplač holka nenaříkej, když je sucho, pole stříkej.

Nejvýraznější je německý nápis z roku 1904: Spatříš-li mne, plač.

Ani mne nenechal tento nápis lhostejnou. I když letošní rok, až do konce července, byl pro nás zemědělce příznivý. V červnu byl dostatek dešťových srážek – obilí tedy „nalilo“. To znamená, že se vyvinul plný počet zrn v klásku, i zrna narostla velká – v potravinářské kvalitě. Žně proběhly bez problémů, ani jednou nebyly přerušeny deštěm, takže bylo dosekáno dříve, nežli jiné roky. Výnosy byly v naší oblasti rekordní. Jinak tomu bylo s řepkou olejkou, květen byl u nás poměrně suchý a deště v červnu ji už nepomohly. I tak byly výnosy řepky průměrné, takže spokojenost.

Velké obavy máme při sledování předpovědí počasí. Deště se nedostaví podle meteorologů ani příštích čtrnáct dnů. To by byla katastrofa hlavně pro řepku olejku. Ta musí být zaseta do 20. srpna, aby stačila odrůst do zimy. Byla-li by příliš malá, mráz by ji zničil. Bude-li ještě koncem srpna sucho, řepka nevzejde, nebo vzejde pozdě a zimu nepřečká.

Před nedávnem jsme diskutovali o žlutých řepkových polích. Dobrá  zpráva pro odpůrce. Žlutá pole asi nebudou, nebo jenom někde, kde naprší.

Co my lidé naděláme. Musíme se přizpůsobit přírodě a hlavně neškodit. Četla jsem, že jde do vlády návrh na opatření, jak se snažit zadržet v přírodě více vody. Jsou tam docela zajímavé návrhy, nebudu se o nich rozepisovat, je to na dlouhé psaní. Otázka je, není-li na různá opatření už pozdě.

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Voda je základ každého života.Příští válka bude právě o vodu.Hlavním důvodem proč utíkají Afričané z svých zemí je že jim chybí voda.Na zemi je jí stále méně a méně.Kdo má funkční studni s kvalitní vodou je větším boháčem než milionář se zlatými cihlami. Nikde v telce neříkají, že ubývají zásoby spodních vod.
Elena Valeriánová
Včera jsem vybuchla u zpráv na Nově (předtím manžel koukal na ČT1), když jako hlavní zpráva dne bylo jak je krásně a že se na teplé letní počasí .... atd. Už jsem to nevydržela, to se nedá poslouchat. Copak chodíme s klapkami na očích. Mám ráda léto, teplo, slunce, ale toto extrémní počasí mi radost nedělá.
Zdenka Jírová
Z počasí se radují jen média - mají o čem psát. Neslyším z televize o ničem jiném než o teplotních rekordech. Už mne to unavuje, že je horko, víme všichni. Více by mne zajímalo, co udělá vláda s narůstajícím počtem imigrantů u nás, už byl dávno překročen limit. Asi se rekreuje někde u moře. Také nevím, proč násilně zadržujeme imigranty, kteří u nás nechtějí zůstat? Ať jdou do země svých snů, paní Merkelová si s nimi poradí, umí radit všem.
Jiřina Benešová
Libor Farský - myslím, že to dochází i těm na nejvyšších místech, jaké průšvihy se tady dělaly a ještě dělají. Už snad byl ve vládě schválen návrh na opatření jak zadržet více vody. Je v tom také zřizování remízků a mokřadů. Ale taky návrh, aby v betonových parkovištích byly vsakovací otvory. To jsou finančně poměrně nenáročné akce. Navrhuje se ale přečerpávání některých vodních toků tak, aby v krajině vznikly vodní plochy, které přitáhnou srážkové mraky. To se plánuje na řece Ohři, bude to prý stát miliardy. Jenomže, sucho poleví a dobrá předsevzetí se odloží. Říká se, že sucho je horší nežli povodně. Velká voda odteče, zbytek se odpaří a za několik dní je po všem. Navíc nás o povodních denně informují média, vystrašení jsou všichni. Zatím co sucho lidé ve městech ani nevnímají. Z vodovodu teče voda stále. Když se zmíním třeba před příbuzmými o tom, že je sucho, řeknou: Vždyť včera pršelo. Přitom to byl jenom jeden milimetr. Taky mě dokáží naštvat moderátoři, kteří nám jásavě oznamují, že bude krásně, bez deště. Nevydržela jsem to a do rádia jsem poslala mail, že je situace vážná, aby se tolik neradovali. Myslím, že se to zlepšilo.
Hana Rypáčková
Taky mi dochází voda a jak to umírá, co jsem ještě zalévala....Jsem už smířená, hlavně že nehoří...Příroda je mocná čarodějka...Pastviny krásné,jak prérie...I ten koník..
Libor Farský
Jenže, Jiřinko, ty škody, které na přírodě napáchala kolektivizace zemědělství, jsou už zřejmě nezvratné. Vidím to u nás. Meandry potůčků, remízky vzrostlé zeleně, políčka s mezičkami a spoustou zvířátek . To vše bylo zničeno. Rozoráno na velké lány kvůli snazšímu strojnímu obdělávání JZD. Z potůčků zůstaly dva - napřímené a s betonovými koryty. Pole byla meliorována drenážemi do nich. Takže buď je úplné sucho, anebo povodně, protože se voda nemá kde vsakovat a držet vlhkost půdy. Při povodních jsou oba potoky zahlcené a voda se vrací zpět proti proudu. A Sovětský svaz už nám neporadí...
Alena Tollarová
Fotka je krásná a vypadá nadějně, nebe je plné mraků. Ale jinak je to katastrofa. Vzpomínám, jak jsem na jaře na chatu ráno co ráno psala -šedo, šedo, už mám depku. Teď ji mám skoro taky a to šedo bych vítala s otevřenou náručí. Leč nenaděláme nic, musíme se dívat na zkázu. Nám totiž zahrádkářská organizace vzkázala, že 13.8. zavře vodu ... takže co jsme do teď dělali, přijde vniveč ...
Elena Valeriánová
To nevadí, že poslal jen jednu. Fotka je moc krásná. Takové pastviny bych si šla také vyfotit. Ale přeji, aby už zapršelo. Jak zadržet v přírodě více vody? Dřív bylo na našich řekách spousta splávků, ty vodu zadržovaly i okysličovaly. Byly remízky apod. Snad už se někomu rozsvítí a jestli pozdě, znáte to, raději pozdě než vůbec. Škoda, že jste nenazvala článek dle toho německého nápisu "Spatříš-li mne, plač." Jinak zažíváme stejnou situaci všude, jeden by opravdu zaplakal.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...