Návštěva Starého královského paláce

Návštěva Starého královského paláce

18. 8. 2015

Před časem jsme zavítali na Pražský hrad do Starého královského paláce. Původně to byl knížecí hrad a od 13.století je královským palácem. V těch horkých srpnových dnech tam bylo příjemně.

Je to  jeden z nejvýznamnějších historických objektů Pražského hradu. Ve 4. suterénním podlaží pod Vladislavským sálem se dochovala část Soběslavova paláce ze 12.století. Na těchto základech pak byly postaveny nové paláce Přemysla Otakara II. a Karla IV. Tato místa jsou v 1. a 2. suterénním podlaží. Teprve koncem 15.století zde začal budovat nové patro nad nimi král Vladislav Jagellonský, Vladislavský sál, pojmenován po něm.

Vladislavský sál je ukázkou nádherné mistrné práce pozdní gotiky a je dílem Benedikta Rieda z Pístova z let 1493 - 1502. Ve své době to byl největší světský sál v Praze, na délku měřící 62 m, na šířku 16 m a na výšku 13 m. V sále se konaly stavovské sněmy, korunovační hostiny, a někdy dle historických pramenů prodej zboží. Sál sloužil také k rytířským turnajům, proto jsou zde jezdecké schody.

Pro nás je sál spjat s volbou prezidenta, tradičně slavnostním aktem. Ten poslední zde proběhl v roce 2013 přímou volbou prezidenta Miloše Zemana. Následující volba by měla proběhnout opět v těchto prostorech v lednu 2018.

Obdivuhodné jsou i portréty na zdech -  Marie Terezie, František Štěpán Lotrinský, Josef II., Leopold II. a František II. Místnost, nacházející se vedle jezdeckých schodů, skýtá opravdu pěkný pohled na Zemské desky, to byly pozemkové knihy, kam se zapisovala majetková práva. V místnosti je původní nábytek ze 17.století. Opravdová rarita.

Všem vřele doporučuji návštěvu, nestáli jsme ani dlouho frontu. Ve spodním gotickém podlaží Starého královského paláce je stálá expozice - Příběh Pražského hradu, dokumentující život na Pražském hradě. Je to opravdu nádherný historický objekt.

hrady a zámky naše tipy výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.