Největší česká ledová
jeskyně je bez ledu

Největší česká ledová
jeskyně je bez ledu

12. 8. 2015

Největší ledová jeskyně v Česku, Piková dáma v Moravském krasu, je v létě již od roku 2006 bez ledu. Je to velmi netradiční stav, který je způsobený počasím v poslední době – zimy jsou teplé a jara suchá.

V Pikové dámě se díky zcela netradičnímu mikroklimatu vytvářely rampouchy – takzvané ledouchy, které vydržely v podzemí přes parné léto často až do října. Jeskyně vytváří asi tříkilometrový podzemní systém, jehož součástí je také její Ledová chodba. V podzemí tuhne voda skapávající z povrchu, a to kvůli mimořádně silnému průvanu.

„Poslední slušné ledouchy jsme měli v roce 2006. Od té doby je to špatné,“ uvedl předseda speleologické organizace Plánivy Petr Polák, který s kolegy v této oblasti krasu bádá v podzemí.

Jak obvykle vypadá ledová výzdoba v Pikové dámě, to mohou zájemci zjistit na internetových stránkách skupiny www.planivy.cz. Jeskyně není přístupná veřejnosti. 

Mnohem menší jsou Ledové sluje u Vranova nad Dyjí v Národním parku Podyjí. Jde o komplex 20 menších jeskyní v jednom z meandrů řeky Dyje. Nejde o klasické jeskyně, ale hluboké díry. Zatímco v Pikové dámě vytváří led průvan, ve slujích vzniká poté, co v nich uvízne těžký chladný vzduch, který teplý vzduch na povrchu nepustí na jaře ven. K tvorbě ledu v této lokalitě jsou nutné zimní oblevy. 

„Led se ve slujích drží do června, výjimečně do prázdnin. Letos byla ale situace špatná,“ řekl mluvčí parku David Grossmann. Sluje leží v nebezpečném terénu a veřejnosti také nejsou přístupné. 

Dech beroucími ledovými jeskyněmi se může pochlubit Slovensko. V Nízkých Tatrách lze navštívit Demänovskou ledovou jeskyni a u Rožňavy nedaleko Košic Dobšinskou ledovou jeskyni. 

jeskyně
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.