Co příroda nabízí? Vyzkoušejte bezinkové želé se zázvorem!
Ilustrační foto: pixabay.com

Co příroda nabízí? Vyzkoušejte bezinkové želé se zázvorem!

6. 7. 2020

Zpracování bezinek na nějakou pochutinu mě nikdy moc nelákalo - až do loňského roku, nejdříve jsem udělala bezinkový sirup. Všem chutnal a to mě potěšilo.

Pak se mi dostal do rukou recept na bezinkové želé se zázvorem. Želé jsem na zkoušku udělala z jedné uvedené dávky, bylo by se toho snědlo daleko více. Výborné, a protože je právě čas dozrávání bezinek, tak se s Vámi o něj podělím.

 

Budete potřebovat:

400 ml bezinkové štávy (asi 900g bezinek bez stopek a nečistot)
400 ml pomerančové šťávy (tak 5 pomerančů)
75 g nadrobno nakrájeného kandovaného zázvoru
1 sáček Super želírovacího cukru 3 : 1 Dr. Oetker

 

Ve velkém hrnci dobře promícháme bezinkovou šťávu s pomerančovou šťávou. Přidáme kandovaný zázvor a Super želírovací cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Mícháme a  vaříme minimálně 5 minut.

Provedeme zkoušku tuhnutí – na vychlazený talířek dáme 1 kávovou lžičku želé, pokud by bylo po vychladnutí málo tuhé, vmícháme 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové. Při vaření odebereme případnou pěnu a plníme čisté sklenice až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru na 5 minut.

 

Tip:

Místo pomerančů můžete použít 100 % pomerančový džus. Kdo nemusí zázvor, může použít kandovaný ananas. Se zázvorem to mám vyzkoušené a je to moc dobré. Z jedné dávky jsou 3 skleničky 0,33 l.

U nás už bezinky začaly zrát, ale ještě musíme chvíli počkat na tu správnou zralost. Tu chvíli využiju na hledání nějakého keře poblíž potoka – prostě vody. Letošní sucho má za následek, že jsou bezinky poněkud malé.

Želé je výborné k sýrům, ale i jen tak na chleba s máslem.

 

Přiznám se, že to není můj vlastní recept. Získala jsem ho z útlého sešitku Zavařujeme s fantazií (Dr. Oetker), ale protože je želé opravdu dobré, nebojím se ho poslat dál.

Dobrou chuť!

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.