Co příroda nabízí? Vyzkoušejte bezinkové želé se zázvorem!
Ilustrační foto: pixabay.com

Co příroda nabízí? Vyzkoušejte bezinkové želé se zázvorem!

6. 7. 2020

Zpracování bezinek na nějakou pochutinu mě nikdy moc nelákalo - až do loňského roku, nejdříve jsem udělala bezinkový sirup. Všem chutnal a to mě potěšilo.

Pak se mi dostal do rukou recept na bezinkové želé se zázvorem. Želé jsem na zkoušku udělala z jedné uvedené dávky, bylo by se toho snědlo daleko více. Výborné, a protože je právě čas dozrávání bezinek, tak se s Vámi o něj podělím.

 

Budete potřebovat:

400 ml bezinkové štávy (asi 900g bezinek bez stopek a nečistot)
400 ml pomerančové šťávy (tak 5 pomerančů)
75 g nadrobno nakrájeného kandovaného zázvoru
1 sáček Super želírovacího cukru 3 : 1 Dr. Oetker

 

Ve velkém hrnci dobře promícháme bezinkovou šťávu s pomerančovou šťávou. Přidáme kandovaný zázvor a Super želírovací cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Mícháme a  vaříme minimálně 5 minut.

Provedeme zkoušku tuhnutí – na vychlazený talířek dáme 1 kávovou lžičku želé, pokud by bylo po vychladnutí málo tuhé, vmícháme 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové. Při vaření odebereme případnou pěnu a plníme čisté sklenice až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru na 5 minut.

 

Tip:

Místo pomerančů můžete použít 100 % pomerančový džus. Kdo nemusí zázvor, může použít kandovaný ananas. Se zázvorem to mám vyzkoušené a je to moc dobré. Z jedné dávky jsou 3 skleničky 0,33 l.

U nás už bezinky začaly zrát, ale ještě musíme chvíli počkat na tu správnou zralost. Tu chvíli využiju na hledání nějakého keře poblíž potoka – prostě vody. Letošní sucho má za následek, že jsou bezinky poněkud malé.

Želé je výborné k sýrům, ale i jen tak na chleba s máslem.

 

Přiznám se, že to není můj vlastní recept. Získala jsem ho z útlého sešitku Zavařujeme s fantazií (Dr. Oetker), ale protože je želé opravdu dobré, nebojím se ho poslat dál.

Dobrou chuť!

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Prima, letos jsem usušila jen na čaj, přebírala, bylo hodně mšicí na květech.
Margita Melegova
Delam stavu, dzem s podzimnim ovocem, liker a pridavam pri zavarovani do sklenic k jablkam, svestkam, hroznovemu vinu.
Naděžda Špásová
Tak tohle zkoušet určitě nebudu, vím, že soused na zahradě z ních dělá sirup.
Anna Potůčková
Díky, při první příležitosti vyzkouším.
Marie Doušová
Já dělám džem pouze ze zralých bezinek a tak vyzkouším se zázvorem a pomerančem. Jinak samotný džem z bezinek je výborný na palačinky a do jogurtu.Dík.
ivana kosťunová
Zajímavý recept. určitě se k němu vrátím, až dozrají bezinky.
Vladislava Dejmková
Letos (2020) začátkem července, bezinky zralé zdaleka nejsou. Snad tak v září.
Zdenka Jírová
Letošní horké léto bezinkám nepřeje. U nás v parčíku jsem nedávno pozorovala, co je nasypaného na cestě - byly to úplně uschlé maličké kuličky bezinek. To želé je zajímavé, ale asi až napřesrok. Jinak já si dělám na jaře z květů bezinek řízky a jsou výtečné, chutnají jako jemný květák.
Zdenka Jírová
Letošní horké léto bezinkám nepřeje. U nás v parčíku jsem nedávno pozorovala, co je nasypaného na cestě - byly to úplně uschlé maličké kuličky bezinek. To želé je zajímavé, ale asi až napřesrok. Jinak já si dělám na jaře z květů bezinek řízky a jsou výtečné, chutnají jako jemný květák.
Zdenka Jírová
Letošní horké léto bezinkám nepřeje. U nás v parčíku jsem nedávno pozorovala, co je nasypaného na cestě - byly to úplně uschlé maličké kuličky bezinek. To želé je zajímavé, ale asi až napřesrok. Jinak já si dělám na jaře z květů bezinek řízky a jsou výtečné, chutnají jako jemný květák.

Zpět na homepage Zpět na článek