Foto

V Praze vrcholí natáčení
filmu Anthropoid

16. 8. 2015

V centru Prahy o víkendu pokračovalo natáčení historického filmu Anthropoid, který připomíná atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Obvykle velmi rušná Resslova ulice se místo kolonami automobilů zaplnila herci v uniformách německých vojáků a českých četníků a vojenskou technikou. Před Pravoslavným kostelem sv. Cyrila a Metoděje vznikají záběry závěrečného boje parašutistů. 

Filmaři za sebou mají již dvaadvacet natáčecích dní. V Resslově ulici vznikají externí záběry, dramatické finální scény z krypty kostela pak v barrandovských ateliérech. 

Natáčení filmu začalo na konci července v lesích ve Vojenském újezdu v Brdech. V rekordních vedrech se natáčely zimní záběry, kdy parašutisté po seskoku na území protektorátu odjíždějí zmapovat situaci v Praze a připravují svou další činnost. Iluzi zimní krajiny pomohl vytvořit umělý sníh z celulózy. 

„Režisér Sean Ellis je velmi kultivovaný a líbí se mi, že film točí s obrovským respektem jak k události samotné, tak k filmu Atentát Jiřího Sequense. Některé klíčové záběry jsou dokonce velice podobné v Atentátu i v Anthropoidu. Ellis má snímek Atentát strašně rád, ale ten svůj film se snaží udělat tak, aby byl co nejvíce přístupný současnému divákovi,“ řekl spoluproducent snímku David Ondříček. Podle jeho názoru bude Ellisův snímek ještě autentičtější. 

Také odborný poradce filmu Anthropoid Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu Praha považuje film Atentát za velmi vydařený. „Ale mimo Čechy a Slovensko ho téměř nikdo nezná, zatímco film Anthropoid je primárně určený zahraničnímu publiku,“ podotkl s tím, že Anthropoid je příběhem československých parašutistů inspirován, ale nejde o přísně dokumentární film. Některé historické události jsou podle něj s ohledem na zahraniční diváky zjednodušeny. 

„Ze scénáře je velice silně cítit, že bude holdem hrdinství parašutistů a snaží se například ukázat, co vojáci cítili, když se dozvěděli o vypálení Lidic,“ sdělil Špitálník. 

Režisér Ellis obsadil hlavní role parašutistů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka herci Cilianem Murphym a Jamie Dornanem, hvězdou kasovního trháku Padesát odstínů šedi. Gabčíkovu partnerku Lenku Fafkovou hraje Aňa Geislerová. Partnerkou Jamieho Dornana je Charlotte Le Bon známá z filmu Láska na kari. 

Sean Ellis se proslavil krátkým filmem Cashback (2004), komediální miniaturou z noční směny jednoho supermarketu, s níž se každý zaměstnanec vyrovnává po svém. Snímek nominovaný na Oscara se stal o dva roky později základem celovečerního stejnojmenného filmu. 

2. světová válka atentát film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.