Hollywoodský svéráz Sean
Penn slaví pětapadesátiny

Hollywoodský svéráz Sean
Penn slaví pětapadesátiny

17. 8. 2015

Americký herec Sean Penn má za sebou řadu filmových úspěchů, dobré kritiky mívají i jeho režijní počiny. Kromě toho je znám svojí občanskou angažovaností i vztahy s řadou svůdných krásek. Jedna z nejvýraznějších postav Hollywoodu slaví 17. srpna pětapadesátiny. 

Pennovu filmovou kariéru nastartoval snímek Večerka (1981), v němž si zahrál s Tomem Cruisem. O rok později zabodoval v komedii Zlaté časy na Ridgemont High a uznání kritiky mu vzápětí vynesla dramata Zlí hoši, Dravec a feťák a Tváří v tvář smrti. 

Za svoji hereckou kariéru byl pětkrát nominovaný na Oscara. Třikrát neuspěl (Mrtvý muž přichází, Sladký Ničema, Jmenuji se Sam), zlatou sošku poprvé získal za hlavní roli v kriminálním dramatu Tajemná řeka a podruhé za ztvárnění amerického politika a bojovníka za práva homosexuálů Harveyho Milka ve filmu Milk. 

Kromě hraní Penn režíruje, produkuje filmy i píše scénáře. Režíroval například kritikou kladně hodnocené snímky Vyvrhel, Křižovatka smrti a Útěk do divočiny. Účastnil se také na projektu 11'09'01, ve kterém se 11 světových filmařů vyslovilo k tragickým teroristickým útokům na New York. 

Sean Penn je znám také svými občanskými postoji. Hlasitě kritizoval americké angažmá v Iráku a osobně pomáhal po hurikánu Katrina či záplavách na Haiti. Na Kubě se setkal s místním vůdcem Raúlem Castrem a diskutoval s ním o možnostech smíření se Spojenými státy. Jako kontroverzní je vnímána jeho podpora někdejšího autoritářského venezuelského prezidenta Huga Cháveze. 

Sean Penn je svérázný chlapík od rány, má za sebou několik konfliktů s novináři. Když byl ženatý se zpěvačkou Madonnou (1986-89), dostal trest za fyzické napadení paparazziho, který se jej snažil vyfotografovat. Podruhé byl ženatý s herečkou Robin Wrightovou, manželství vydrželo 14 let. Média často zmiňují řadu jeho románků, například s kolegyněmi Elizabeth McGovernovou, Susan Sarandonovou, Scarlett Johanssonovou nebo i s českou modelkou Petrou Němcovou. 

film herci Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.