Můj tip na dovolenou: 
Františkovy Lázně a okolí

Můj tip na dovolenou:
Františkovy Lázně a okolí

20. 8. 2015

Františkovy Lázně jsou půvabné lázeňské městečko v západních Čechách. Lázněmi jsou od roku 1793 a léčení je zaměřeno zejména na onemocnění srdce a cév, pohybového aparátu, gynekologická onemocnění, následné péči po onkologických onemocněních.

Ale zejména je to prosluněný svět plný parků, kolonád, pramenů a žlutobílých lázeňských domů s nádhernými štukovými fasádami, ověšenými květinami. V parcích jsou krásné parkové plastiky z 19. století, empírové pavilony a květinové záhony. Okolo města jsou další parky protkané cyklostezkami. Stezkami dojdeme k malé ZOO u jezera Amerika, u kterého je umístěna příjemná restaurace "Chaloupka u vody." A koho bolí nožky, může použít mikrovláček, který ho proveze nejen  lázeňským centrem, ale i do blízkého přírodního okolí. Františkovy Lázně se honosí množstvím kavárniček a cukráren, kde se dá příjemně posedět, poslechnout hudbu i zatančit.

Nejezdím do Lázní jako klient, již poněkolikáte patřím k hostům v hotelu Zátiší, umístěného 15 minut pěší chůze od centra. V hotelu je příjemný personál, snídaně švédského typu a výběr teplé večeře. I masáže si zde můžeme objednat, včetně sauny. Kousek od hotelu je nádherný a největší akvapark českých lázní. Aquaforum je vybaveno různými atrakcemi , včetně venkovních bazénů, lehátka, relaxační místnosti, prostě báseň.

Musím se zmínit též o country hospůdce Bažina, která je velmi stylově vybavena, ale zejména tam dělají vynikající tatarský biftek za slušnou cenu. V srpnu je  sezóna v plném proudu, promenádní koncerty, jízda historických aut a motorek , kolonáda a parky plné lidí, prostě fascinující prostředí. Nesmí se opomenout též návštěva měatského muzea. Expozice dějin města a lázeňství Vás seznámí s atmosférou lázní v 19. století. Expozice přírodních léčivých zdrojů ukazuje vývoj léčebných metod od středověku po současnost.

Nedaleko města se nachází národní přírodní rezervace SOOS. Z geologického hlediska se jedná o třetihorní propadlinu v podobě malé pánve.. Vytvořilo se zde jezero, kde se usazovala rašelina a slatina, do jezera pronikaly minerální prameny.V současné době je podoba této pánve úplně jiná. Z naučné stezky , která je vedena vlastně po dně původního jezera, je vidět spoustu kráterů  i tzv. bahenní sopky.I z hlediska přírodovědného je lokalita zajímavá, sídlí zde množství vzácného hmyzu, obojživelníků a ptáků.

Za výlet určitě stojí návštěva hradu Seeberg, který patří mezi nejstarší hrady na Chebsku.. Po nákladné rekonstrukci celého areálu v letech 1986-1990 byl Seeberg znovu otevřen pro veřejnost. Hrad je stavebně značně nesourodý a jednotlivé budovy jsou v rozpětí od doby románské až po renesanční úpravy. Zajímavé stavby jsou v předhradí, kde jsou umístěny ukázky lidové architektury Chebska. V prostorách hradu jsou nádherné expozice, barokní a rokokový intarzovaný nábytek, expozice Dějin porcelánu. Hrad je nádherný, kdo v tyto končiny zajedete, neopomeňte jeho návštěvu.

Samozřejmě by se dalo napsat mnohem mnohem více, ale nejlépe je vše prožít a zažít. Začátkem letošního srpna jsem ve Františkových Lázních prožila několik krásných dní a za rok se tam budu opět těšit!

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
cestování dovolená naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%