Můj tip na dovolenou: 
Františkovy Lázně a okolí

Můj tip na dovolenou:
Františkovy Lázně a okolí

20. 8. 2015

Františkovy Lázně jsou půvabné lázeňské městečko v západních Čechách. Lázněmi jsou od roku 1793 a léčení je zaměřeno zejména na onemocnění srdce a cév, pohybového aparátu, gynekologická onemocnění, následné péči po onkologických onemocněních.

Ale zejména je to prosluněný svět plný parků, kolonád, pramenů a žlutobílých lázeňských domů s nádhernými štukovými fasádami, ověšenými květinami. V parcích jsou krásné parkové plastiky z 19. století, empírové pavilony a květinové záhony. Okolo města jsou další parky protkané cyklostezkami. Stezkami dojdeme k malé ZOO u jezera Amerika, u kterého je umístěna příjemná restaurace "Chaloupka u vody." A koho bolí nožky, může použít mikrovláček, který ho proveze nejen  lázeňským centrem, ale i do blízkého přírodního okolí. Františkovy Lázně se honosí množstvím kavárniček a cukráren, kde se dá příjemně posedět, poslechnout hudbu i zatančit.

Nejezdím do Lázní jako klient, již poněkolikáte patřím k hostům v hotelu Zátiší, umístěného 15 minut pěší chůze od centra. V hotelu je příjemný personál, snídaně švédského typu a výběr teplé večeře. I masáže si zde můžeme objednat, včetně sauny. Kousek od hotelu je nádherný a největší akvapark českých lázní. Aquaforum je vybaveno různými atrakcemi , včetně venkovních bazénů, lehátka, relaxační místnosti, prostě báseň.

Musím se zmínit též o country hospůdce Bažina, která je velmi stylově vybavena, ale zejména tam dělají vynikající tatarský biftek za slušnou cenu. V srpnu je  sezóna v plném proudu, promenádní koncerty, jízda historických aut a motorek , kolonáda a parky plné lidí, prostě fascinující prostředí. Nesmí se opomenout též návštěva měatského muzea. Expozice dějin města a lázeňství Vás seznámí s atmosférou lázní v 19. století. Expozice přírodních léčivých zdrojů ukazuje vývoj léčebných metod od středověku po současnost.

Nedaleko města se nachází národní přírodní rezervace SOOS. Z geologického hlediska se jedná o třetihorní propadlinu v podobě malé pánve.. Vytvořilo se zde jezero, kde se usazovala rašelina a slatina, do jezera pronikaly minerální prameny.V současné době je podoba této pánve úplně jiná. Z naučné stezky , která je vedena vlastně po dně původního jezera, je vidět spoustu kráterů  i tzv. bahenní sopky.I z hlediska přírodovědného je lokalita zajímavá, sídlí zde množství vzácného hmyzu, obojživelníků a ptáků.

Za výlet určitě stojí návštěva hradu Seeberg, který patří mezi nejstarší hrady na Chebsku.. Po nákladné rekonstrukci celého areálu v letech 1986-1990 byl Seeberg znovu otevřen pro veřejnost. Hrad je stavebně značně nesourodý a jednotlivé budovy jsou v rozpětí od doby románské až po renesanční úpravy. Zajímavé stavby jsou v předhradí, kde jsou umístěny ukázky lidové architektury Chebska. V prostorách hradu jsou nádherné expozice, barokní a rokokový intarzovaný nábytek, expozice Dějin porcelánu. Hrad je nádherný, kdo v tyto končiny zajedete, neopomeňte jeho návštěvu.

Samozřejmě by se dalo napsat mnohem mnohem více, ale nejlépe je vše prožít a zažít. Začátkem letošního srpna jsem ve Františkových Lázních prožila několik krásných dní a za rok se tam budu opět těšit!

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
cestování dovolená naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Aleno V. - ANO, jsou to ryby pod podlahou. Těším se, že Radek C. tam udělá nějakou pěknou fotku, mně se moc nepovedly. A že si také sednou pod podobiznu J.W.Goetha, který tam kdysi byl. Helenko, to musel být zážitek. Chce to kus odvahy zazvonit a nevědět, kdo a co přijde ... Se šmejdy se jezdilo vesele, až přišlo rozčarování. Koukám, že ani MD jim neušel.
Soňa Prachfeldová
Květo, nemám ráda preparovaná zvířata, nemyslím ty živé, Vando prima, také jsem, byla v hotelu Golf, dolů do ML z kopce, že , dančí farma, to nevím, ta slatina to je div přírody, nechtěla bych tam uvíznout, Caklovi, dejte si pokoj do parku, bude se Vám tam líbit, personál je velmi vstřícný, Helenko, myslela jsem, že jsi děvče z Moravy, to byl asi pocit po tolika letech vidět byt z raného dětství, díky všem za kuk.
Helenka Vambleki
Krásné připomenutí, byla jsem na všech těch místech , pobývala jsem tam v 1992 na výměnné rekreaci ROH a byla jsem taky poprvé v bývalém NSR - Arzberg a byla jsem samozřejmě v rodném Chebu /opouštěla jsem ho jako čtyřletá/ a zazvonila jsem u těch dveří a otevřel mi starý pán, který dostal byt v r. 1958 po nás a nechal mne tím bytem projít a čichnout k té historii
Radovan Cakl
Hezká pozvánka i fotky. Nechali jsme se navnadit a už máme týden v Zátiší zajištěný.
VANDA Blaškovič
Soňo, znovu jsi mne zavedla do míst, na která bych si jinak nevzpomněla. Ta procházka překrásnou přírodou s Tebou i v reálu byla fakt nádherná, tenkrát pršelo, ale nám to nevadilo. Vzpomínám si na bubliny probublávající ze slatiny a mlhu, trochu jako v pekle..:)) ..a pak ta stylová restauračka, to bylo posezeníčko, vlastně popapáníčko...Soňo, byli jsme i na dančí farmě? Nepletu se? Znáš? Jinak jsme byli ubytováni v hotelu Golf v ML, kde jsme sportovali a do FL jsme si udělali výlet. Dík za připomenutí a provedení!
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Soňo - k Motýlímu domu dodávám: Nevím, co se za ta léta změnilo, ale tehdy Motýlí dům byla veliká místnost, plná zeleně, se živými krásnými motýli, volně poletujícími. Barevná "krmítka" vytvořená víčky z PET lahví, nalepenými na různě vysokých plastových nebo dřevěných tyčkách. Do nich byl naléván nektar, kterým se motýli živili (možná i něco dalšího-už si nepamatuji). Před vstupem do místnosti jsme byli upozorněni, abychom motýla, který na nás usedne, neodháněli (neporanili ho tím), že si odpočine a sám odletí. Motýli prý žijí poměrně krátce, proto se musí stále doplňovat kukly pro zrod další generace. "Sušení" motýli tam tehdy snad ani nebyli. Taková je moje vzpomínka! ( byť to byl "výlet" se Šmejdy).
Dana Kolářová
Děkuji za pěkný tip na dovolenou.
Alena Várošová
Jé Soni,já úplně zapomněla na hrad Loket,který se týčí majestátně nad městem,kde v údolí hradu se konají různé akce,byla jsem tam naposledy na vystoupení Alexandrovců.To jsem je viděla poprve naživo.
Soňa Prachfeldová
Díky za komentíky děvčata, FL jsou nádherné od jara do podzimu, v zimě poloprázdné, historická část Chebu je pěkná, ale Cheb samotný se mi nelíbí. Motýlí dům jsem vynechala, nemám ráda tvory v zajetí a ti motýli usušení pod sklem - to už vůbec ne. Kousek dál je hrad Loket, také krásný. Musím říct že z lázeňského trojúhelníku KV, ML a FL se mi nejvíce líbí FL A na ty ryby se půjdu příště podívat, díky za tip. AlenoT. a dík Aleno V. za rozšíření. Také jsme měliu rašelinový zábal, člověk ani nezvládne vše popsat.
Naděžda Špásová
Jo Františkovy Lázně, tak ty můžu taky. Naposledy jsme tam byli na pár dní i s pejsky v r. 2010. Jsou moc hezké a v bazénu jsme si s dcerou pěkně užily. Park nádhera.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...