Oslavy připomenou
koněspřežku do Linze

Oslavy připomenou
koněspřežku do Linze

18. 8. 2015

Parní vlaky, jízdy po koněspřežné železnici v rakouském Kerschbaum, komentované defilé lokomotiv, ale i hraná rekonstrukce slavnostního výkopu při zahájení stavby jsou na programu oslav 190 let koněspřežky České Budějovice – Linec v sobotu 22. srpna. Centrem oslav se stane jihočeský Bujanov, program je připravený také ve Výhni, Summerau, Kerschbaum, v Kaplici a v Horním Dvořišti.

České dráhy vypraví na oslavy jednotku railjet, která pojede z Prahy přes Plzeň do Českých Budějovic a dále do Summerau. Další jízdy railjetem a parním vlakem jsou v nabídce v okolí Bujanova. Zdarma budou přístupná Muzea koněspřežky v Bujanově a Kerschbaum, kde je navíc možné svézt se v době od 13:00 do 17:00 hodin po koněspřežné železnici. 

„Slavnostní připomenutí prvního výkopu pro stavbu koněspřežné železnice se bude konat ve Výhni mezi 11:20 a 11:50 po příjezdu jednotky railjet. Vlastní zahájení oslav je na programu v Bujanově od 10:00, součástí je od 15:00 komentované defilé lokomotiv. Doprovodné akce jsou na dalších sedmi místech, je možné mezi nimi cestovat po železnici nebo kyvadlovými autobusy,“ upřesnil ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah v Českých Budějovicích Jiří Kafka. 

Koněspřežná dráha České Budějovice – Linec byla první koněspřežnou železnicí na evropském kontinentu postupně uvedenou do provozu v letech 1827-1836. V létě 1825 byla zahájena stavba 64 kilometrů dlouhého úseku z Budějovic do Kerschbaumu. V září 1827 byl zahájený zkušební provoz mezi Budějovicemi a Leopoldschlagem. O rok později, 30. září 1828, začal provoz veřejné, z počátku pouze nákladní dopravy. 

doprava železnice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...