Máme rádi fotografování: 
Zesvětlit, ale opatrně

Máme rádi fotografování:
Zesvětlit, ale opatrně

23. 8. 2015

 

Tento článek upravený pro ZPS17 jsem napsal na podkladě originálu pana Ondřeje Neffa na jeho webu Digineff.cz s použitím jeho původně upravované fotografie. Původní článek byl psán v roce 2010 pro některou starší verzi ZPS.

Slunečné počasí, kromě ranních a večerních hodin neposkytuje vhodné světlo pro fotografii. Obzvlášť pokud se nám do obrazu dostanou sluncem zalité i zastíněné plochy. Pak ani kompenzace expozice nestačí zvládnout tak velký rozsah jasů. Výhodnější je mít snímek mírně podexponovaný, protože v editoru se dají ze stínů nějaké detaily získat, ale z bílé plochy bez kresby (přepálené), kde žádné detaily nejsou, nezískáme nic. Určitým řešením by bylo, pokud to váš foťák umí, fotit do HDR (vysoký dynamický rozsah), ale ani tady nemusí být výsledek vyhovující. Naštěstí tento snímek nemá přepaly a v nejsvětlejších partiích (písek) je zřetelná kresba. Na snímku je body-painter, který sedí pod slunečníkem a maluje dětem obrázky na tělo. V lepším případě pořídíme podobný obrázek, jako tento.

Obr. 1)

Když si obrázek otevřeme v Editoru, tak v pravé části vidíme panel Rychlé úpravyHistogram. Na něm vidíme, že zhruba 3/5 plochy zleva zabírají stíny (hlavně malíř) a zbytek zabírají světla, zastoupená pískem. Přitom na histogramu nejsou vidět přepaly a písek má nějakou kresbu.

Obr. 2)

Ten snímek si říká o zesvětlení nejen postavy malíře, ale i dalších ploch s výjimkou písku. Nabízí se možnost provést to v panelu Rychlé úpravy pomocí několika táhel, jak to ukazuje další obrázek.

Obr. 3)

Výsledek těchto úprav vidíte zde.

Obr. 4)

Osobně dávám přednost úpravě ve dvou samostatných nástrojích, a to jsou Úrovně a Křivky. Ty najdete téměř v každém editoru, takže se znalostí použití těchto nástrojů nejste odkázání jen na Zoner. Nahoře v nástrojové liště aktivujeme Úrovně. Na spodním histogramu (Vstupní úrovně) posuneme střední trojúhelníček doleva a sledujeme, jak se obraz zesvětluje, ale světlé plochy zůstávají beze změny. Obrázek sice zesvětlil, ale je takový plochý, zašedlý.

Obr. 5)

Nebudeme ukládal, a aktivujeme vedlejší ikonou Křivky. V levé části úhlopříčky klepnutím utvoříme uzlový bod a mírně zatáhneme dolů. Můžeme vyzkoušet různé umístění toho bodu i vychýlení úhlopříčky. Vidíme, že obraz nám trochu ztmavnul, ale chybí mu trochu „šťávy“.

Obr. 6)

Proto klikneme do jasů pravé strany, trochu potáhneme nahoru a vytvoříme táhlé esíško. Tím se snímek ještě trochu prosvětlí. Je to rychlá a jednoduchá metoda.

Obr. 7)

Potom klepneme na Použít, a uložíme do PC přes Uložit jako… s jiným názvem než originál.

Pro porovnání výsledků obou metod ještě spojený snímek. Jak je vidět, oba způsoby vedly k téměř stejným výsledkům. Také další úpravy v Zoneru je možné řešit několika způsoby, záleží na tom, co komu vyhovuje.

Obr. 8)

Originální článek pro starší verzi programu z webu digineff.cz najdete na adrese: http://digineff.cz/art/costim/zesvetlit.html

 

fotografie fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.