Moje slámování

Moje slámování

24. 8. 2015

Je sobota a krásné počasí láká k výletům. Využiji tip "íčka" a jedu se podívat na slámování na zámek Červená Řečice. Je jen 40 km od nás, v 10:00 jsme na místě. Na nádvoří jsou už připraveny balíky slámy, po stranách dráty a provázky.

Zatím obejdeme zámek a počkáme si na ohlášenou prohlídku ve 13:00. Bude nás provázet pan Jan Beránek, historik a památkář, který vede průzkum na tomto zámku. V blízkém okolí zámku jsou již vidět stavební úpravy. Vodní příkop, v němž asi nikdy nebyla voda, jen udržované patřičné vhko, aby znesnadnil přístup k zámku. Téměř sesutá střecha na jižní straně je částečně opravená.

Samotné slámování se na nádvoří začíná rozbíhat. Přichází si jej vyzkoušet lidé všech věkových kategorií. Slámování vychází z drátěné kostry, kterou si každý vyrobí na místě, ať už z měkkého drátu, který se lehce vytvaruje, ale málo drží stabilitu, nebo drátu pevnějšího a silnějšího, jenž drží tvar a nechá se i postavit. Malé hrstičky slámy se přidrží u drátu a přivazují se těsně k sobě provázkem. Pro uhlazení tvaru se mohou přečnívající stébla sestřihat. A pak už jen vázat a vázat a tvarovat i dolaďovat. Všechna díla jsou v parku vystavena a hodnocena. Program dne doplňují šermíři i divadlo.

A máme tu čas prohlídky. Přichází náš průvodce, začínáme před zámkem. Historie se datuje již v polovině dvanáctáho století. Opravdu podrobný výklad se všemi zajímavostmi. Ke každému křídlu či valu, kdejakému okénku nebo střílně umí náš průvodce něco povědět a odpovědět na otázky návštěvníků. Podrobný popis u krbu, vysvětlení znaků a erbů. Nad krbem je žulové obložení, které vypovídá téměř vše. Na levé straně je erb pána, na pravé erb paní a uprostřed jsou tři další. Každý znak v erbu má svůj význam. Třeba zkřížené vidle značí rod Leskovců z Leskovce.

Byla to dlouhá procházka. Ale stála za podívání a vyslechnutí velmi podbného výkladu. Zámek je opravdu ve špatném stavu, a tak opravy probíhají jen pomalu. Od roku 2014 je zámek Červená Řečice národní kulturní památkou díky dochované autentické podobě včetně opevňovacího systému. Celou historii a ještě své zkušenosti nám pan Beránek vyprávěl celé tři hodiny.

Úžasná sobota s nádherným kulturním zážitkem. Děkuji i60 za tip.

Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.