Moje slámování

Moje slámování

24. 8. 2015

Je sobota a krásné počasí láká k výletům. Využiji tip "íčka" a jedu se podívat na slámování na zámek Červená Řečice. Je jen 40 km od nás, v 10:00 jsme na místě. Na nádvoří jsou už připraveny balíky slámy, po stranách dráty a provázky.

Zatím obejdeme zámek a počkáme si na ohlášenou prohlídku ve 13:00. Bude nás provázet pan Jan Beránek, historik a památkář, který vede průzkum na tomto zámku. V blízkém okolí zámku jsou již vidět stavební úpravy. Vodní příkop, v němž asi nikdy nebyla voda, jen udržované patřičné vhko, aby znesnadnil přístup k zámku. Téměř sesutá střecha na jižní straně je částečně opravená.

Samotné slámování se na nádvoří začíná rozbíhat. Přichází si jej vyzkoušet lidé všech věkových kategorií. Slámování vychází z drátěné kostry, kterou si každý vyrobí na místě, ať už z měkkého drátu, který se lehce vytvaruje, ale málo drží stabilitu, nebo drátu pevnějšího a silnějšího, jenž drží tvar a nechá se i postavit. Malé hrstičky slámy se přidrží u drátu a přivazují se těsně k sobě provázkem. Pro uhlazení tvaru se mohou přečnívající stébla sestřihat. A pak už jen vázat a vázat a tvarovat i dolaďovat. Všechna díla jsou v parku vystavena a hodnocena. Program dne doplňují šermíři i divadlo.

A máme tu čas prohlídky. Přichází náš průvodce, začínáme před zámkem. Historie se datuje již v polovině dvanáctáho století. Opravdu podrobný výklad se všemi zajímavostmi. Ke každému křídlu či valu, kdejakému okénku nebo střílně umí náš průvodce něco povědět a odpovědět na otázky návštěvníků. Podrobný popis u krbu, vysvětlení znaků a erbů. Nad krbem je žulové obložení, které vypovídá téměř vše. Na levé straně je erb pána, na pravé erb paní a uprostřed jsou tři další. Každý znak v erbu má svůj význam. Třeba zkřížené vidle značí rod Leskovců z Leskovce.

Byla to dlouhá procházka. Ale stála za podívání a vyslechnutí velmi podbného výkladu. Zámek je opravdu ve špatném stavu, a tak opravy probíhají jen pomalu. Od roku 2014 je zámek Červená Řečice národní kulturní památkou díky dochované autentické podobě včetně opevňovacího systému. Celou historii a ještě své zkušenosti nám pan Beránek vyprávěl celé tři hodiny.

Úžasná sobota s nádherným kulturním zážitkem. Děkuji i60 za tip.

Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Možná jsme se viděli. Tak třeba někdy příště.
Daniela Řeřichová
Marie, tak to jsme se mohly potkat. Jezdili jsme na Slámování s vnoučaty donedávna každoročně a máme na chalupě mnoho vlastnoručních výrobků včetně strašáka v životní velikosti. Byla tam vždy úžasná přátelská atmosféra. :-)
Soňa Prachfeldová
Tak to byla zajímavá akce, kdysi jsem si koupila panenku ze slámy a měla jsem ji dlouho. To bych si také ráda zkusila.
Marie Novotná
Evo,nezkoušela,celé odpoledne jsme poslouchali průvodce,ale stálo to za poslechnutí i podívání.Některé malby a kresby v nich -tak u toho bylo potřeba soustředit se.Na první pohled nebylo nic patrné a když malbu nasvítil a ukázal kde a co,k tomu výklad-nádhera.Na 14 fotce-ruka u malby-je vzepjatý kůň s jezdcem a kopím,který bojuje s turky.Ti jsou mu u nohou a nad nimi obrácený měsíc.Výjevy jsou po celé zdi,ale nejsou peníze na obnovu.Foto je nekvalitní,tak to je špatně vidět.Je to tam už tolik století a náhodou objevené při otloukání zdiva.
Marie Novotná
Zuzko,dopoledne slámovali většinou děti,tak jsme chvilku okukovali a pak si prošli městečko .Byla jsem zvědavá na zámek.Tříhodinový výklad p.architekta a památkáře byl opravdu zajímavý .Některé jeho postřehy srovnával s dnešní dobou-zedníci v 15.století si vzali zálohu a nikdy se na stavbu nedostavili-.a jiné.
Eva Balúchová
Slámování?To jsem ještě naslyšela ani neviděla.Jestli pak jsi to taky vyzkoušela?
Zuzana Pivcová
To je pro mě hodně nezvyklá akce a asi bych při slámování byla pěkně nešikovná. Stačilo mi, když jsme kdysi na střední škole při žních vázali povřísla! Ale strávit takhle sobotu, to bych se nezlobila.
Marie Novotná
Ještě malé doplnění.Pan Beránek dělá stavebněhistorický průzkum.Podle vrtu do dřeva,lze určit v kterém roce byl strom pokácený.Sondy do zdiva pak odhalí které křídlo zámku bylo postaveno jako první.A tady jsou webovky-někde se z textu vytratily-na zámek určitě stojí za přečtení celá historie http://www.cervena-recice.cz/index.php?template=2&page=historie_zam
VANDA Blaškovič
Děkuji, Maruško. To slámování bych určitě chtěla vyzkoušet. Ale tří hodinový výklad bych nevydržela. Dali vám alespoň něčeho dobrého napít? Červenou Řečici mám ráda.
Hana Rypáčková
To tedy bylo velmi zajímavé!!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...