Foto

Sean Connery: nejlepší
James Bond všech dob

25. 8. 2015

Nejklasičtějším představitelem Jamese Bonda byl britský herec Sean Connery. Autor Bonda Ian Fleming se dokonce nechal slyšet, že pokud by svá díla psal znovu, Bond by vypadal jako Connery. Sám herec ovšem nad touto rolí příliš nejásal, neboť k jejímu zvládnutí údajně stačí pouze dobrá kondice a umění líbat. Sean Connery právě slaví pětaosmdesátiny, narodil se 25. srpna 1930.

A stalo se tak v chudinské čtvrti Edinburghu. Jako syn řidiče dodávky a uklízečky, který se tenkrát ještě jmenoval Thomas, vyrůstal ve skromných poměrech. Už jako dítě pomáhal rodině roznáškou mléka a novin. Školu ukončil předčasně ve třinácti letech. Tři roky sloužil u britského Královského námořnictva, poté lakoval rakve. Věnoval se kulturistice, v roce 1953 skončil třetí v soutěži Mr. Universe. Až mnohem později se prosadil ve filmu.

S herectvím začal nejprve na divadle. Bondem byl celkem šestkrát (bez remaku z roku 1983), naposledy ve filmu Diamanty jsou věčné (1971). Ze 70. a 80. let jsou v jeho filmografii nejvýraznější snímky Vražda v Orient-expresu (1974), První velká vlaková loupež (1979), Jméno růže (1986), Highlander (1986), oscaroví Neúplatní (1987) a Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989). V 90. letech zaujal ve snímcích Hon na ponorku (1990), Vycházející slunce (1993) nebo Skála (1996). V roce 2003 v Praze osobně uvedl evropskou premiéru filmu Liga výjimečných, na kterém se podílel i jako spoluproducent.

Od roku 2000 se skotský patriot a fanoušek fotbalového týmu Glasgow Rangers může pyšnit šlechtickým titulem. Na slavnostní ceremoniál při převzetí ocenění z rukou královny se dostavil k ve skotském kroji a tradiční sukni.

Receptem na důstojné stáří je podle Conneryho popíjení kvalitní skotské whisky. Podle některých žen patří stále mezi nejcharizmatičtější muže světa. V roce 2008 se stal tváří módní značky Louis Vuitton.

herecké legendy James Bond
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...