Výročí 150 let Turnovsko-kralupské dráhy

Výročí 150 let Turnovsko-kralupské dráhy

6. 9. 2015

Před týdnem jsem dostal avízo, že ve dnech 5. až 6. září 2015 probíhají oslavy 150 let Turnovsko-kralupské dráhy. Zjistil jsem, v kolik hodin pojede parní souprava přes naše nádraží, a ráno jsme se tam vypravili. A protože už fotit nádraží není přísně zakázané, tak i s foťákem.

Na nádraží se scházeli zvědavci, vyhrávala dechovka, někteří přistoupili do vlaku, aby vychutnali jízdu „pod párou“ a zavzpomínali na časy, kdy saze na tváři nebyly výjimkou a dřevěné lavice tlačily do zadku.

První sobotní souprava ve směru Turnov - Mladá Boleslav – Neratovice - Kralupy n. Vltavou byla tažena malou parní lokomotivou se jménem Litovel, jinak s typovým číslem 310.0134. Její maximální rychlost je 40 km/hod. a byla vyrobena První českomoravskou továrnou na stroje v Libni, pro místní dráhu Litovel – Senice. Nyní je v majetku Depa historických vozidel Lužná u Rakovníka.

Pro ty, kteří mají rádi „mašinky“ a nemají příležitost si to vychutnat v reálu, jsem připojil malou obrazovou připomínku. Informace o Klubu přátel železnic Českého ráje najdete zde.

 

vlaky železnice
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.