Výročí 150 let Turnovsko-kralupské dráhy

Výročí 150 let Turnovsko-kralupské dráhy

6. 9. 2015

Před týdnem jsem dostal avízo, že ve dnech 5. až 6. září 2015 probíhají oslavy 150 let Turnovsko-kralupské dráhy. Zjistil jsem, v kolik hodin pojede parní souprava přes naše nádraží, a ráno jsme se tam vypravili. A protože už fotit nádraží není přísně zakázané, tak i s foťákem.

Na nádraží se scházeli zvědavci, vyhrávala dechovka, někteří přistoupili do vlaku, aby vychutnali jízdu „pod párou“ a zavzpomínali na časy, kdy saze na tváři nebyly výjimkou a dřevěné lavice tlačily do zadku.

První sobotní souprava ve směru Turnov - Mladá Boleslav – Neratovice - Kralupy n. Vltavou byla tažena malou parní lokomotivou se jménem Litovel, jinak s typovým číslem 310.0134. Její maximální rychlost je 40 km/hod. a byla vyrobena První českomoravskou továrnou na stroje v Libni, pro místní dráhu Litovel – Senice. Nyní je v majetku Depa historických vozidel Lužná u Rakovníka.

Pro ty, kteří mají rádi „mašinky“ a nemají příležitost si to vychutnat v reálu, jsem připojil malou obrazovou připomínku. Informace o Klubu přátel železnic Českého ráje najdete zde.

 

vlaky železnice
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Znovu píšu, že mám ráda vlaky nejrůznějšího druhu, a ty historické ze všeho nejvíce. Na takovou akci bych určitě šla. A saze na tváři? Kdysi se mi jako holce dostala při koukání z okna vlaku saze do oka a zadřela se pod víčko, to bylo hrozné, než mi ji tehdy sestra vyndala růžkem kapesníku. :-)
Lidmila Nejedlá
Hezkéééé a ty růžové vagóny! Bez kapely by to nešlo. Díky, Radku, za fotografie a článek.
VANDA Blaškovič
Radku, ahoj, to video jsi dělal sám? Je moc hezký. Myslím, že jsem tam zahlédla Jitku? Já to stále neumím..
Alena Tollarová
Radku, to muselo být krásné! Ach jo, já jsem to tušila, že budu litovat, že jsem poslechla svou únavu a zůstala doma. Do Kralup to máme doby dup. Díky za zprostředkování atmosféry.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...