Foto

Václav Hudeček obdržel
prestižní italské vyznamenání

12. 9. 2015

Houslista Václav Hudeček na soukromé audienci na italském velvyslanectví převzal prestižní italské vyznamenání Řád italské hvězdy (Cavaliere dell'Ordine della Stella d'Italia). Vyznamenání se uděluje italským občanům žijícím v zahraničí nebo cizincům, kteří se významně zasloužili o obnovu Itálie.

"Houslový virtuóz mezinárodní pověsti Hudeček je jedním z největších světových interpretů hudby Paganiniho a Vivaldiho, jíž dokáže dát díky svému brilantnímu stylu interpretace novou mízu. Často spolupracoval s italskými umělci, dirigenty i houslisty světového věhlasu jakým je třeba Salvatore Accardo. Je dlouholetým skvělým propagátorem kultury naší země a jejího hudebního bohatství, které je zde velmi ceněno rovněž díky jeho mistrovství," zdůvodnil udělení řádu Aldo Amati, velvyslanec Itálie v ČR.

Předání vyznamenání před veřejností se uskuteční na zahajovacím koncertu cyklu Svátky hudby v Praze 13. října ve Dvořákově síni Rudolfina.

Třiašedesátiletý Hudeček studoval na Pražské konzervatoři a na hudební fakultě Akademie múzických umění. Byl žákem světově proslulého houslisty Davida Oistracha. Začínal koncertovat na velkých pódiích již v patnácti letech, v sedmnácti vydal první album s nahrávkami Paganiniho Koncertu pro housle a orchestr a Sonáty George Friedricha Händela. Zejména v 70. letech se svým častým vystupováním v televizi zasloužil o popularizaci klasické hudby.

Na kontě má několik desítek vydaných alb, k těm nejúspěšnějším se řadí nahrávka Vivaldiho Čtvera ročních dob, kterou uskutečnil s Virtuosi di Praga a dirigentem Pavlem Koganem v roce 1992.

hudebníci osobnosti vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.