Jiřina Šejbalová excelovala
zejména ve filmu Vlčí jáma

Jiřina Šejbalová excelovala
zejména ve filmu Vlčí jáma

17. 9. 2015

Herečka Jiřina Šejbalová, od jejíhož narození uplyne 17. září 110 let, ztvárnila desítky divadelních postav, diváci se s ní mohou dodnes potkávat díky asi osmi desítkám rolí ve filmech a televizních inscenacích. Do diváckého podvědomí se nejprve zapsala díky prvorepublikovým filmům jako představitelka vášnivých krásek a dívek lehčích mravů, po válce často hrála životem těžce zkoušené ženy, sobecké měšťačky, obětavé manželky i upovídané babičky, typy komické i tragické. 

Z jejích filmových postav bývá nejvíce ceněna zlá, ale politováníhodná maloměšťačka Klára z dramatu režiséra Jiřího Weisse Vlčí jáma, za níž si z festivalu v italských Benátkách přivezla zvláštní zlatou medaili. Z televize je známa především jako kverulantská tetička Otýlie z legendárního seriálu Taková normální rodinka a z mnoha rolí, kdy hrála po boku Bohuše Záhorského či například z komedie Láska jako trám s Janem Pivcem nebo z hvězdně obsazeného televizního filmu o setkání abiturientů píseckého gymnázia Nezralé maliny, které byly jejím posledním hereckým vystoupením. 

Šejbalová, jejíž domovskou scénou bylo 43 let pražské Národní divadlo a jejíž osobitý hlas hojně využíval i rozhlas, také působila jako profesorka jevištní řeči na pražské HAMU. Literární talent uplatnila ve fejetonech i ve dvou kuchařských knihách, jimiž koncem šedesátých let položila kořeny dnes tolik populárnímu trendu psaní kuchařek herečkami.

Zemřela 23. srpna 1981 v Praze. 

divadlo film herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.