Na Dny NATO do Mošnova
přiletí bombardér B-52

Na Dny NATO do Mošnova
přiletí bombardér B-52

16. 9. 2015

Návštěvníci Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR, které se o víkendu uskuteční na letišti v Mošnově na Novojičínsku, budou moci vidět americký strategický bombardér B-52 Stratofortress. Přílet legendárního letounu byl potvrzen teprve v úterý večer. 

„Účast B-52 je na podobných evropských akcích výjimečná,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je jedním z organizátorů Dnů NATO. 

Bombardér B-52 byl na Dnech NATO už několikrát a vždy patřil k největším lákadlům akce. Naposledy v roce 2012 byly na letišti nedaleko Ostravy k vidění dokonce dva tyto stroje s rozpětím křídel 56,4 metru. 

„V tomto roce bude 'padesátdvojce' sekundovat McDonnell Douglas C-17 Globemaster III švédského letectva, třetí největší dopravní sériové letadlo na světě s rozpětím 51,8 metru,“ řekl Pavlačík. Také tento letoun už se v minulosti v Mošnově představil. „Trojici největších exponátů doplňuje, v české premiéře, unikátní tankovací McDonnell Douglas KDC-10 švédského letectva s rozpětím 50,4 metru,“ doplnil Pavlačík. 

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letos se jich zúčastní vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky 14 zemí. Poprvé mezi nimi bude Jordánsko, které představí svou elitní jednotku tvořenou výhradně ženami. Speciální partnerskou zemí letos bude Švédsko. 

Kromě množství vystavených strojů bude pro návštěvníky připraveno na každý den osm hodin dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi. Lidé například opět po roce uvidí americký konvertoplán CV-22B Osprey, v premiérové dynamické ukázce se předvede bitevní vrtulník AH-64 Apache nebo česká vrtulníková letka ukáže záchranu sestřeleného pilota. 

Vstup na akci je zdarma. Loni ji navštívilo ohromujících 225 tisíc lidí. 

letadlo letiště naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...