Francouzi budou slavit v Praze
národní svátek: dobytí Bastily

Francouzi budou slavit v Praze
národní svátek: dobytí Bastily

12. 7. 2012

Podobně jako v drtivé většině francouzských měst a venkovských obcí si budou i v Praze pod Karlovým mostem Francouzi v příštích dnech připomínat nejvýznamnější národní svátek – dobytí Bastily, tedy předznamenání vzniku republiky. Na slavnosti a hlavně trh s pravými francouzskými laskominami zvou i Pražany a návštěvníky hlavního města. V pátek a v sobotu večer bude možné na Kampě zažít pravou francouzskou tancovačku, už od čtvrtka je otevřen čtyřdenní trh "Le marché du 14 Juillet".

Atmosféru klasického francouzského trhu podpoří speciální dekorace v národních barvách. Milovníci francouzské gastronomie budou moct vybírat regionální speciality v 23 stáncích. Všechny budou nabízet ochutnávky a rozumné ceny. Trh bude zpříjemňovat každé odpoledne živá hudba.

Osvěžení naleznou návštěvníci trhu v typickém francouzském bufetu "La buvette", který bude nabízet celou řadu specialit. Vůbec poprvé tam bude možné ochutnat šneky připravované podle tradiční receptury, k degustaci budou ale také méně známé klobásky z Auvergne, paštiky z Limousin, vína z Bordeaux a dalších oblastí a také slané i sladké bretaňské palačinky. Velkým lákadlem budou podle pořadatelů hned dva bary s víny z Champagne.

Francouzská gastronomie pronikla na seznam UNESCO loni v listopadu díky stylu prezentace a rituálům, které ji doprovázejí. Komise se shodla na tom, že francouzská kuchyně je součástí zvyků, které jsou důležitým prvkem životů jednotlivců i celých skupin. Splnila tak podmínky pro zapsání na seznam.

Oficiálně se 14. červenec slaví ve Francii od roku 1880. V Paříži je součástí oslav tradičně vojenský průvod na Champs-Elysées, který má dnes generální zkoušku, a banket v zahradách Elysejského paláce. Na venkově se do současnosti pořádají tancovačky pod otevřenou oblohou mezi stromy ozdobenými fábory v národních barvách.

Francie gastronomie výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...