Simon Wiesenthal:
neúnavný lovec nacistů

Simon Wiesenthal:
neúnavný lovec nacistů

20. 9. 2015

Za svůj dlouhý život si vysloužil pověst neústupného a spravedlivého muže a pochytal více než tisícovku pachatelů válečných zločinů. Před spravedlnost pomohl postavit například organizátora konečného řešení židovské otázky Adolfa Eichmanna nebo velitele Treblinky a Sobiboru Franze Stangla. 

Legendární "lovec nacistů" Simon Wiesenthal zemřel před deseti lety, 20. září 2005, v požehnaném věku 96 let.

Wiesenthal, který se narodil poslední den roku 1908, měl být původně architektem. Kvůli omezením pro židovské studenty v Polsku vystudoval v Praze. Život mu však zcela naruby obrátila druhá světová válka. Jako Žid prošel mnoha koncentračními tábory a přišel o desítky svých příbuzných. Po porážce Adolfa Hitlera se proto plně zaměřil na pronásledování nacistických zločinců, kteří často s novou identitou přebývali v zemích třetího světa.

Desítky let se jako zakladatel Židovského dokumentačního centra ve Vídni a Střediska Simona Wiesenthala v Los Angeles snažil o to, aby jejich hrůzné činy nezůstaly nepotrestány. Celý život totiž věřil, že bez spravedlnosti nemůže být svobody.

Ve Wiesenthalově poslání stále pokračují jeho bývalí spolupracovníci, kteří se snaží předat spravedlnosti dosud unikající válečné zločince dříve, než zemřou stářím. 

2. světová válka osobnosti Židé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.