Vesnicí roku 2015 se stala
obec Krásná na Chebsku

Vesnicí roku 2015 se stala
obec Krásná na Chebsku

20. 9. 2015

Vesnicí roku 2015 České republiky je Krásná na Chebsku. Na druhém místě skončila obec Vysočina na Chrudimsku a na třetím Černotín na Přerovsku. Hodnotící komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů jednotlivých krajských kol. Letošního 21. ročníku klání se zúčastnilo 210 obcí, což bylo o 96 méně než loni.

Loni zvítězily Kateřinice ze Vsetínska, jejichž starosta Vojtěch Zubíček letos stanul v čele hodnotící komise. „Krásná je nejzápadnější obcí naší republiky. Je opravdu neuvěřitelné, jak se tam lidé vzájemně respektují, mají se rádi a předávají to dalším generacím. Obec vznikla teprve v roce 1990 a od té doby udělala obrovský pokrok. Mají vybudovanou veškerou infrastrukturu. Nejdůležitější jsou ale lidé, kteří jsou šťastní a hrdí,“ řekl Zubíček. 

Vyhlašování provázela bouřlivá atmosféra, na které se podíleli lidé ze všech obcí finálové třináctky. Největší radost měli pochopitelně obyvatelé Krásné v čele se starostou Lubošem Pokorným. Slavili nejen úspěch své obce, ale i vůbec první vítězství zástupce Karlovarského kraje v historii klání o Vesnici roku. „Hrozná euforie, ještě tomu pořád nevěříme. Je to pro nás neskutečné ocenění, které jsme nečekali,“ jásal Pokorný. 

Obec s asi 550 obyvateli se poprvé do Vesnice roku přihlásila v roce 2003. V minulých letech byla v krajském kole oceněna za společenský život, činnost mládeže, péči o zeleň i za spolupráci v zemědělství. Letos získala nejprve krajský a nyní i celostátní titul Vesnice roku.

Cena podle starosty patří všem obyvatelům. „Vládne u nás pospolitost, lidé drží při sobě,“ poznamenal Pokorný. Jak obec využije dva miliony korun, které získá jako vítěz, zatím nevěděl. Krásné podle starosty schází byty pro seniory, má i spoustu dalších námětů. „Myslím, že si s tím hravě poradíme,“ dodal Pokorný.

Letos poprvé udělovanou cenu veřejnosti získaly Babice na Uherskohradišťsku. Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. 

ocenění vesnice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.