Dýně, kam se podíváte

Dýně, kam se podíváte

29. 9. 2015

Ke každému podzimu patří mimo jiné i dýně. A to všech rozměrů i tvarů. Manželé Pipkovi na Vysočině v Nové Vsi u Leštiny jich sejí asi 100 druhů. Již od r. 2009 pěstují dýně a o rok později otevřeli veřejnosti "svůj“ Dýňový svět. V letošním roce na 7 hektarech nasázeli 40 000 sazenic.

Na statku se stále něco mění a opravuje. Zahrada se promění na různé prolézačky a aranžmá z dýní. Loni to bylo bludiště v kukuřici a letos je to slámový bazén, bludiště mezi slámovými balíky - slamiště a provazové prolézačky. Ve stodole letos pořídili občerstvení opravdu stylové. Posedět a občerstvit se můžete na klasických jutových pytlích u stolu z prken na balících slámy. Popovídat o dýních,j ejich využití jak v kuchyni, tak na dekoraci, můžete s paní Pipkovou. Jakou dýni použít na polévku nebo na jiné pokrmy i s recepty ráda poradí. Děti mají koutky s pískem nebo hračky.

Hned vedle jsou vystaveny a rozestaveny všechny druhy na statku vypěstované. V dlabárně si každý může svou halloweenskou dýni vydlabat. Kdo vystoupá po prudkých schodech až pod střechu, nalezne strašidélka. Děti se mohou pomazlit s malými zvířátky. Nechybí malé selátko, telátko, přítulná fenka, ovečky a kůzlátka. Při letošním suchém počasí nejsou dýně nijak gigantické, ale různorodost je nádherná. Největší v minulých letech vážila 40 kg.

Za příjemným prostředím a lidmi na statku se často mnoho lidí každoročně vrací. Tak i já se ráda na statek za rok zase podívám. Určitě budou mít zase nějakou novinku, která bude stát za podívání. A nákup, třeba jen malinké dýně na stůl, je od spokojených zákazníků odměnou pro pěstitele.

Tak příští rok na shledanou v Dýňovém světě.


zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.