Dýně, kam se podíváte

Dýně, kam se podíváte

29. 9. 2015

Ke každému podzimu patří mimo jiné i dýně. A to všech rozměrů i tvarů. Manželé Pipkovi na Vysočině v Nové Vsi u Leštiny jich sejí asi 100 druhů. Již od r. 2009 pěstují dýně a o rok později otevřeli veřejnosti "svůj“ Dýňový svět. V letošním roce na 7 hektarech nasázeli 40 000 sazenic.

Na statku se stále něco mění a opravuje. Zahrada se promění na různé prolézačky a aranžmá z dýní. Loni to bylo bludiště v kukuřici a letos je to slámový bazén, bludiště mezi slámovými balíky - slamiště a provazové prolézačky. Ve stodole letos pořídili občerstvení opravdu stylové. Posedět a občerstvit se můžete na klasických jutových pytlích u stolu z prken na balících slámy. Popovídat o dýních,j ejich využití jak v kuchyni, tak na dekoraci, můžete s paní Pipkovou. Jakou dýni použít na polévku nebo na jiné pokrmy i s recepty ráda poradí. Děti mají koutky s pískem nebo hračky.

Hned vedle jsou vystaveny a rozestaveny všechny druhy na statku vypěstované. V dlabárně si každý může svou halloweenskou dýni vydlabat. Kdo vystoupá po prudkých schodech až pod střechu, nalezne strašidélka. Děti se mohou pomazlit s malými zvířátky. Nechybí malé selátko, telátko, přítulná fenka, ovečky a kůzlátka. Při letošním suchém počasí nejsou dýně nijak gigantické, ale různorodost je nádherná. Největší v minulých letech vážila 40 kg.

Za příjemným prostředím a lidmi na statku se často mnoho lidí každoročně vrací. Tak i já se ráda na statek za rok zase podívám. Určitě budou mít zase nějakou novinku, která bude stát za podívání. A nákup, třeba jen malinké dýně na stůl, je od spokojených zákazníků odměnou pro pěstitele.

Tak příští rok na shledanou v Dýňovém světě.


zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dnes v pražských novinách Metro: "Dýňová farma Bykoš a Bludiště v kukuřici" : Nejkrásnější dýně na vyřezání, ozdobu a vaření - ochutnávka dýňových dobrot - nezapomenutelné napětí v kukuřičném bludišti - zvířátka na farmě - BYKOŠ 8, okr.Beroun - www.pumpkins.cz
Elena Valeriánová
Hezký článek o pracovitých lidech, protože za celou tou krásou se skrývá spousta práce. Z dýní (myslím, že ze semen) se lisuje dýňový olej. Myslela jsem si, že je využívají i takto. Olej je určitě zdravý a také drahý. Děkji za web, určitě se tam podívvám.
Soňa Prachfeldová
Tak to je tedy něco ! Tolik dýní, za tím se skrývá obrovská práce pilných rukou . Je dobře, že takoví nadšenci jsou, je to krása !
Jana Šenbergerová
Maruško, děkuji. Už jsem poslala našim mladým, kteří to mají mnohem blíž než já.
Marie Novotná
Děkuji za Vaše hezké komentáře.Jani přidám webovky dýňového světa: http://www.dynovysvet.cz/recepty-vareni-z-dyne/ ,je tam vše ,včetně druhů a několik receptů.Hodně se prodá na vaření i ozdobu,(nejen doma,ale i na trzích v různých městech),ale zbytek dostanou zvířátka.Rodina je dosti početná,tak jí mají na stole velmi často.Pan Pipek má zkušenosti ze Švýcarska,kde pracoval u své sestry-ještě svobodný.Obdivuhodní mladí lidé.Seznámila jsem se s nimi na trhu v HB a to jen proto,že jsme sháněli sele.A už tam jezdím 5 let.Všední dny dopoledne jsou pro školky a školy.
Vladka Steinová
Píšeme si tady o všem možném a dýně, to zde snad ještě nebylo! Moc pěkné a krásné fotografie.Povedlo se !!!
Jana Šenbergerová
Tomu říkám KNOW HOW! Jen by mě zajímalo, kde všechny ty dýně každý rok skončí. Samozřejmě kromě těch, co si lidé koupí. Také jsme je zařadili do svého jídelníčku a chutnají nám čím dál tím víc, jak nacházíme nová a nová uplatnění v kuchyni. Zrovna dnes jsme si pochutnali na polévce z dýně hokaido. Má krásnou barvu a skvěle chutná. Je výtečná vařená, dušená i pečená s různými druhy zeleniny, báječně doplňuje masová jídla. Používáme i jiné druhy dýní. a jim podobných zelenin. Moc pěkný článek včetně fotografií. Dokonce mě inspiroval k hledání na netu a tam jsem našla moc hezké a užitečné stránky. http://www.svetdyni.cz/?page=jedle
Alena Vávrová
Tak to je bomba! Tam by se mi také líbilo. Díky za info a pěkné fotky, Maruško.
Naděžda Špásová
Je to hezké a asi zábavné. Z dýně mám ráda pouze pražená semínka a líbí se mi ty malé jako dekorace. Do našeho jídelníčku nezapadla, i když to manžel zkoušel. Jako výlet na statek to nemusí být špatné.
Dagmar Bartušková
Maru, muselo to být zajímavé povídání. O dýních, krom toho, že jsou na polévku a kompoty, nic nevím. V dětství jsme akorát vydlabávali melouny, a dávali do nich světýlka. Na té stavbě pyramidy bych se ráda podílela. A tu dýničku na stůl bych si určitě koupila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...