Foto

Mistr Hrušínský uměl
zahrát zahrát cokoliv

17. 10. 2015

Stovky divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí ztvárnil oblíbený a skvělý český herec Rudolf Hrušínský, od jehož narození uplyne 17. října 95 let. Pocházel ze staré herecké rodiny, jejíž kořeny sahají až k době Tylově a v rodinné tradici pokračují i oba jeho synové Rudolf a Jan.

Hrušínský byl od roku 1960 téměř třicet let členem pražského Národního divadla, na jehož scéně vytvořil nejen své stěžejní divadelní role, ale také režíroval. Prosadit se dokázal v jakémkoli žánru. Byl stejně uvěřitelný v rolích mrazivých a bezohledných (Kopfrkingl v Herzově Spalovači mrtvol), i v postavách spolehlivých kriminalistů i svérázných lidových postaviček s přirozeným smyslem pro humor. Jeho lázeňský mistr Důra z Rozmarného léta doslova zlidověl, nenapodobitelný je i jeho Švejk ve filmech Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím. Mezi jeho oblíbené herecké podoby patřili i svérázní lékaři (Dým bramborové natě, Vesničko má středisková, Postřižiny).

V roce 1990 se zapojil i do politiky, stal se poslancem za Občanské fórum, ve Federálním shromáždění byl do roku 1992. Zemřel po dlouhé těžké nemoci ve věku nedožitých 74 let.

herci herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.