Foto

Mistr Hrušínský uměl
zahrát zahrát cokoliv

17. 10. 2015

Stovky divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí ztvárnil oblíbený a skvělý český herec Rudolf Hrušínský, od jehož narození uplyne 17. října 95 let. Pocházel ze staré herecké rodiny, jejíž kořeny sahají až k době Tylově a v rodinné tradici pokračují i oba jeho synové Rudolf a Jan.

Hrušínský byl od roku 1960 téměř třicet let členem pražského Národního divadla, na jehož scéně vytvořil nejen své stěžejní divadelní role, ale také režíroval. Prosadit se dokázal v jakémkoli žánru. Byl stejně uvěřitelný v rolích mrazivých a bezohledných (Kopfrkingl v Herzově Spalovači mrtvol), i v postavách spolehlivých kriminalistů i svérázných lidových postaviček s přirozeným smyslem pro humor. Jeho lázeňský mistr Důra z Rozmarného léta doslova zlidověl, nenapodobitelný je i jeho Švejk ve filmech Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím. Mezi jeho oblíbené herecké podoby patřili i svérázní lékaři (Dým bramborové natě, Vesničko má středisková, Postřižiny).

V roce 1990 se zapojil i do politiky, stal se poslancem za Občanské fórum, ve Federálním shromáždění byl do roku 1992. Zemřel po dlouhé těžké nemoci ve věku nedožitých 74 let.

herci herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Rudolf Hrušínský, vlastním jménem Rudolf Böhm, pocházel z herecké rodiny a stal se legendou českého filmu. Se svým tatínkem hrál v Humoresce a Prosím, pane profesore, známe z filmů pro pamětníky. Pro mne byl opravdu "národním umělcem". Jeho herecké umění ocenili mnozí režiséři a scénaristé. Ale jako Švejk byl nepřekonatelný !
Dagmar Bartušková
Pan herec, nenahraditelný ve Švejkovi. Žádný ze synů ho v jeho hereckém kumštu nepřekonal. Akorát role poslance v politice mu nebyla šita na míru. Tam to na chvíli nějak "zazdil".
Naděžda Špásová
Pán Hrušínský byl pan herec a jsem ráda, že jsem měla tu čest s ním pracovat. Byl skvělý a jeho Spalovač mrtvol je nepřekonatelný. No a pan doktor z Vesničky? Jeho výroky zlidověly.
Zuzana Pivcová
Pan Hrušínský byl pro mě neskutečně dobrý ve všech svých hereckých etapách. Když si vzpomenu na blonďáčka v předválečném filmu Lízin let do nebe se Zdenkou Sulanovou nebo ve středním věku v Rozmarném létě či Skřiváncích na niti, a pak po odmlce v Dýmu bramborové natě, Pozor, vizita atd. atd., on dozrál do svého osobitého typu, včetně své nenapodobitelné monotónní mluvy, opravdu jedinečný, jemuž se nikdo ani trochu nepodobá.
Vladka Steinová
Vynikajcí herec, profesionál. Právě v TV jde film Studujeme ze školou, z r. 1939, kde R. Hrušínský hraje jednoho ze studentů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.