Foto

Výstava zavede návštěvníky
na palubu Kolumbovy lodi

22. 10. 2015

Na palubu lodi Kryštofa Kolumba i do mayského města zavede návštěvníky nová výstava Moravského zemského muzea v Brně v pavilonu Anthropos. Expozice nazvaná Země na obzoru je vhodná zvláště pro rodiny s dětmi. Představuje hravou a zábavnou formou kulturu předkolumbovské Ameriky, stejně jako cesty proslulých objevitelů a dobyvatelů Nového světa.

"Výstava seznamuje návštěvníka s řadou zajímavých národů, jakými byli Mayové, Olmékové či Toltékové, ale také s kulturami z oblasti centrálních And," popsala náměstkyně ředitele muzea Eva Pánková.

Údiv mohou vzbudit astronomické a matematické znalosti indiánů, jejich architektura, duchovní svět, ale také řemeslné a umělecké dovednosti. Díky animacím si lidé prohlédnou některá mayská města, maysko-toltécký komplex Chichén Itzá se slavnou pyramidou a další stavby.

Kromě objevitele Kryštofa Kolumba výstava představuje další osobnosti spjaté s průzkumem, ale také kořistnickým dobýváním Nového světa. Jsou mezi nimi třeba Amerigo Vespucci, Hernán Cortés a Francisco Pizarro. Expozice dokonce umožňuje procházku po palubě modelu Kolumbovy lodi Santa Maria.

Výstavu tvoří zápůjčky z Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, ukázky ze zoologických a entomologických sbírek Moravského zemského muzea a také klenoty ze soukromých kolekcí. Vůbec poprvé se v Česku představují artefakty kultury Muisků.

muzeum naše tipy objevitelé výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.